Mapes didàctics i excursions per descobrir la serra de Tramuntana
Una iniciativa ha permès que alumnes de 25 escoles coneguin la riquesa natural, cultural i històrica de Mallorca, també des de l'aula
PalmaSensibilitzar la societat sobre el valor ambiental amb una mirada integral que tingui en compte el patrimoni cultural i social de la serra de Tramuntana: aquest és l'objectiu del projecte educatiu impulsat per l'associació Tramuntana XXI i la Societat Balear d'Educació Ambiental, que ja s'ha desenvolupat a 25 escoles de tot Mallorca entre infants de segon cicle de Primària i 1r i 2n d'ESO. "Qui coneix bé la Serra l'estimarà i la valorarà i, per tant, es convertirà en un potencial agent de conservació i protecció del medi", explica el president de l'associació, Joe Holles.
Per tot això, la iniciativa anomenada 'La serra de Tramuntana: un món per descobrir. Mapes de recerca' ha distribuït 3.000 carpetes amb material didàctic que inclouen làmines en gran format amb mapes topogràfics i mapes il·lustrats amb elements que fan referència a la flora, la fauna, el patrimoni i personatges il·lustres de la serra de Tramuntana. A més, s'hi han afegit dues làmines il·lustrades amb informació específica sobre flora i elements singulars. En aquest sentit, Jonathan Miguel, un dels tutors participants d'aquest projecte, assegura que els infants des del primer dia van respondre molt bé als mapes: "Dona moltes possibilitats a l'hora d'educar perquè serveix com a recurs per explicar diverses assignatures", diu, com pot ser matemàtiques i coneixement del medi.
D'altra banda, els nins que han participat en el projecte han pogut anar d'excursió a la muntanya i ajudar en la reparació de marges, a més de conèixer de primera mà tot el que sortia a les il·lustracions. "Els mapes ens han ajudat a entendre com és la Serra", explica Marina, una de les alumnes que han format part del projecte. Així mateix, Marc comenta que els recursos didàctics l'han "impressionat", perquè hi havia personatges famosos que desconeixia, com François Aragó, l'arxiduc Lluís Salvador, George Sand i Catalina Homar. Altrament, Martí afirma que "amb els mapes hem pogut aprendre quants quilòmetres hi havia entre l'autobús i el refugi dels Tossals Verds", on van passar la nit d'acampada.
Tramuntana XXI i la Societat Balear d'Educació Ambiental han aprofitat el programa Aprenentatge i Servei Serra de Tramuntana, que és una iniciativa del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial i la Conselleria d'Educació. La xarxa té 32 centres escolars adscrits, on participen un total de 260 docents i 2.600 alumnes de tot Mallorca, especialment de municipis de la Serra. El programa promou una metodologia que integra processos d'aprenentatge i de servei i treballa en col·laboració sobre necessitats reals amb l'objectiu de conèixer, viure i protegir aquest paratge natural.
Ara que la primera fase s'ha valorat positivament per part del professorat, ja s'està definint la segona fase amb vista al curs que ve, amb la intenció d'incorporar-hi nous centres i millorant la metodologia. Per exemple, la directora tècnica de Tramuntana XXI, Marta Ferriol, explica que el material "ha estat molt útil per als docents, perquè els ha ajudat a vincular les activitats a les diferents assignatures per aconseguir que el procés sigui realment transversal". Per aquesta raó, es vol dotar el projecte de més interactivitat amb els centres participants, millorant els canals per compartir les seves experiències i oferint el material en format digital de manera més accessible i organitzada segons les seves necessitats.
Segons expliquen des de Tramuntana XXI, durant aquest mes de juny estan oferint als centres tallers gratuïts per a l'alumnat relacionats amb aquest material. Els tallers es realitzaran durant el setembre i octubre del curs vinent i seran facilitats per una educadora ambiental. A més, qualsevol centre de Mallorca pot sol·licitar els tallers contactant amb l'entitat.