Societat11/02/2016

Màxima expectació per una teoria d'Einstein del 1916 sobre l'origen de l'univers que podria confirmar-se avui

Un grup de científics podria haver descobert ones gravitatòries, un fenomen que aportaria informació sobre el Big Bang

àlex Gutiérrez / Selena Soro
i àlex Gutiérrez / Selena Soro

Barcelona[Clica aquí per llegir l'actualització de les 18 h. amb la roda de premsa]

Les 16.15, hora catalana. És el moment escollit per un grup de científics de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Clatech), l'Institut Tecnològic de Massachussets (MIT) i de la col·laboració científica LIGO per informar el món, en una roda de premsa massiva, sobre les investigacions en el camp de les ones gravitatòries. Podeu seguir des d'aquí la roda de premsa.

La roda de premsa, en directe a l'Ara.cat

Cargando
No hay anuncios

L'anunci, segons sostenen diversos científics, podria ser la ratificació d'una teoria que Albert Einstein va formular ara fa 100 anys, però que mai va arribar a ser provada i que podria validar amb una evidència experimental directa el Big Bang. Si ho fos, permetria comprendre millor l'origen de l'univers.

La detecció d’ones gravitacionals, la gran confirmació que necessita Einstein: llegiu Mònica L. FerradoL'expectació és absoluta. El físic teòric Lawrence M. Kraus, en un tuit, anuncia que el LIGO (Observatori d'Interferometria Làser d'Ones Gravitacionals) podria haver detectat ones gravitatòries. Tal com explica el grup AEI, la teoria general de la relativitat prediu que l'energia és transmesa en forma d'ones a través del camp gravitatori espai-temps.

Cargando
No hay anuncios

Les ones gravitatòries, així, són unes ondulacions produïdes en el continu espai-temps per objectes en acceleració. Com que els seus efectes són infinitesimals, el millor per detectar-les és intentar observar esdeveniments molt violents, com ara l'explosió d'una supernova o la fusió de dos forats negres, que es propaguen per tot l'univers.

Cargando
No hay anuncios

La teoria anunciada per Albert Einstein el 1916 sosté que aquestes ones transporten informació sobre els fenòmens que les van originar, com per exemple el Big Bang. Si se'n pogués comprovar l'existència de forma directa, seria una de les descobertes científiques més grans del nostre temps. I, 100 anys després, la física donaria la raó a Albert Einstein.

Una finestra als primers temps de l'univers

Cargando
No hay anuncios

Les ones gravitacionals podrien ser una gran finestra cap als primers temps de l'univers. Tradicionalment, l'astronomia s'ha basat en la radiació electromagnètica. Però això només permet veure els ecos de fenòmens posteriors a la fase de recombinació del cosmos, ocorreguda 378.000 anys després del Big Bang, quan els protons i els electrons generats per l'explosió van començar a aparellar-se per formar els primers àtoms.

Cargando
No hay anuncios

El plasma anterior a aquesta recombinació era opac a la radiació electromagnètica. En canvi, les ones gravitacionals generades aleshores sí que han sobreviscut i la ciència pot aspirar a capturar-les amb sensors per tal de recollir més dades sobre els estadis primerencs de l'univers.