Territori

Experts demanen al Govern que reconsideri l'autorització per construir a zones inundables

Assenyalen que les zones de risc haurien de quedar prohibides i els ecologistes acusen Prohens d'irresponsable

Desembocament del torrent de Porto Cristo.
31/10/2024
3 min

PalmaExperts i moviments socials han demanat aquest dimarts que el Govern "reconsideri seriosament" la modificació legal que va aprovar el maig i que permet una altra vegada construir cases a zones inundables. El Pacte n'havia aprovat la prohibició l'any 2020, amb el Decret llei de territori, però el Govern de Prohens la va derogar el maig, quan va aprovar el Decret llei de simplificació administrativa –ara es tramita com a projecte de llei.

"Cal tornar enrere aquesta decisió, perquè es posa en risc les persones. Les àrees de risc són precisament un concepte per protegir els ciutadans i evitar que fenòmens com una inundació o un esllavissament posin en risc la seva vida. Si no es rectifica, caldrà demanar responsabilitats als polítics que han aprovat això. Ara mateix, és una irresponsabilitat", diu el catedràtic de Geografia de la UIB Macià Blázquez.

El doctor en Geografia Miquel Grimalt remarca que "no s'ha de poder construir cap casa a les zones inundables". "No he seguit el detall de la tramitació normativa d'aquest aspecte, i més enllà d'entrar en consideracions polítiques, vull reivindicar que es treballi des del rigor i es miri amb molt de detall una cartografia i un mètode. Hi ha moltes parcel·les que són parcialment inundables. L'important és que no es pugui fer una casa precisament a la zona inundable", apunta l'expert.

Grimalt assegura que, "cada vegada que hi ha una inundació, recordam la força de la natura". "Deman que es faci feina amb anàlisis, dades, que no s'improvisin ni mesures ni actuacions. Cal fugir de la confrontació gratuïta i posar la ciència a treballar, estudiant molt bé les coses abans de fer normatives en un sentit o en l'altre", ha explicat a l'ARA Balears. "En tot cas, podem tenir clar que, si algú aconsegueix fer una casa perquè una determinada norma no l'afecta, algun dia és molt possible que l'aigua se'n dugui aquesta edificació. El torrent és l'amo de les propietats que l'envolten", comenta.

El catedràtic de Geografia de la UIB Nofre Rullan opina que "el que acaba de passar al País Valencià ens hauria de fer reflexionar, sobretot a qui ha permès que es pugui tornar a edificar en zones inundables", afirma. Aquest expert assenyala que "a les Balears ja hi ha alguns ajuntaments que es volen curar en salut a l'hora d'atorgar la llicència en una zona inundable i demanen als promotors que n'assumeixin la responsabilitat en un hipotètic cas d'inundació". "Crec que mereix una repensada urgent aquesta norma", opina, en referència a la modificació normativa aprovada per Marga Prohens.

La portaveu del GEN-GOB d'Eivissa, Neus Prats, es mostra molt crítica "amb la decisió de retirar una mesura que precisament pretenia salvar les zones inundables i amb altres riscos com l'erosió, incendi o l'esllavissament, de qualsevol possibilitat urbanística". "Ara bé, vull recordar que el govern d'Armengol no va tenir en compte Eivissa en aquella normativa. Les zones inundables han de ser inedificables i punt", subratlla Prats.

Excuses per desprotegir

L'argument del Govern de Marga Prohens per autoritzar de nou la construcció en zones inundables ha estat la manca d'una cartografia clara i de qualitat. Així ho havien expressat alguns batles, que tenien molta pressió veïnal perquè no es podia fer alguna casa, principalment un xalet, per trobar-se en una zona de risc. "Tot això són excuses de mal pagador per tornar a habilitar zones per construir, com si el sòl rústic de les Balears necessitàs més ciment. Són molt irresponsables, i nosaltres ho deim de fa estona", conclou Neus Prats.

"El que ha de fer Prohens és tornar a decretar l'indeficabilitat del sòl rústic, però especialment de les zones amb risc d'incendi o d'inundació. Això es pot fer, és una obligació moral", sentencia. En la mateixa línia, Macià Blázquez afirma que "s'hauran d'assumir responsabilitats en el futur per a aquestes decisions sense cap aval tècnic, més enllà de permetre més construcció".

stats