Societat

Els experts reclamen al Govern que redueixi la mobilitat privada i revisi la implantació de les renovables

El 60% de les emissions d'efecte hivernacle de les Balears provenen del sector del transport

Reduir la mobilitat privada és una de les peticions que els experts han fet a Prohens
ARA Balears
17/10/2024
2 min

El Comitè d'Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic ha demanat al Govern que redueixi la mobilitat privada (en l'àmbit terrestre, aeri i marítim) i que fomenti l'agricultura i que revisi la planificació de la implantació de les energies renovables.

Aquestes són algunes de les reivindicacions que ha traslladat el grup de científics creat en virtut de la Llei balear de canvi climàtic, després de reunir-se aquest dijous amb la presidenta de l'Executiu , Marga Prohens, i el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz.

El president del comitè, Pau de Vílchez, ha recalcat que el 60% de les emissions d'efecte d'hivernacle de les Balears provenen del sector del transport i ha assegurat que "per moltes renovables que es posin, si no s'ataca la mobilitat, no es reduiran prou les emissions i no es podrà afrontar el canvi climàtic". En el mateix sentit, ha considerat que "un govern responsable ha de donar una resposta responsable a aquest repte i, per tant, les polítiques han de ser coherents i transversals perquè afectin totes les Conselleries i siguin eficaces".

Així mateix, ha incidit en el fet que la situació, pel que fa al canvi climàtic a escala global, és "extremadament preocupant", ja que tots els científics del món han donat la veu d' "alarma" i han cridat a "augmentar les polítiques climàtiques". "Les Balears és un territori insular especialment vulnerable a la pujada del nivell de la mar i a les onades de calor, un fenomen que l'any passat va matar 50.000 persones a Europa i 60.000 el 2022", ha subratllat.

Emissions que dupliquen les de 1990

De Vílchez ha reclamat que es promogui la mobilitat activa (a peu o amb bicicleta) i també el desenvolupament de l'agricultura "no sols perquè dona menjar, sinó com a embornal de carboni". Per altra banda, ha subratllat que cada any es baten rècords de trànsit aeroportuari a les Balears, la qual cosa fa que els indicadors "no siguin positius". "La Llei de canvi climàtic exigeix que el 2040 les emissions de les Illes han de ser un 40% inferiors a les 1990 i en l'actualitat són el doble. "Queda molta feina per fer", ha lamentat.

stats