L'empresa no va avisar de l'explosió i va endarrerir l'alerta d'emergència

Els veïns es queixen de la falta d'una comunicació "fluïda" i el Govern promet avisos als mòbils

Els bombers treballant en l'extinció de l'incendi a l'empresa Iqoxe de la Canonja
Pau Esparch
15/01/2020
3 min

BarcelonaCap avís. L'empresa química Iqoxe de la Canonja, on ahir es va produir l'explosió que ha deixat tres morts, no va trucar al 112 ni al CECAT –el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya– per alertar que tenia un incendi a la seva planta. Així ho expliquen fonts de Protecció Civil a l'ARA, que, malgrat no tenir informació de per què l'empresa no va donar l'avís, ho atribueixen a la magnitud de l'explosió i a l'afectació personal. La falta de comunicació, però, va fer endarrerir l'alerta d'emergència. Com que la companyia no va dir res i les primeres informacions van arribar per les trucades al 112, els primers minuts van destinar-se a identificar l'empresa on s'havia produït l'explosió. Això també va suposar que no se sabia, en un primer moment, quina substància cremava.

Les trucades per l'explosió es van rebre a les 18.45 h, i a les 19.01 h Protecció Civil va enviar una primera informació per SMS als alcaldes de sis municipis de la zona afectada –Constantí, el Morell, Reus, Salou, Tarragona i Vila-seca– en què alertava d'una explosió amb incendi al polígon sud de Tarragona en una empresa pendent d'identificar. Es va fer una ronda de trucades a diverses plantes del complex petroquímic fins a localitzar l'afectada, i això va coincidir amb l'arribada dels Bombers, que van poder concretar els productes que cremaven. Mentre tot això passava, a les 19.15 h Protecció Civil va fer un tuit en què demanava el confinament de set municipis de manera preventiva. Els següents minuts va publicar nous missatges en què reduïa l'afectació i a les 19.34 h va dir que es farien sonar les sirenes, però no es van arribar a sentir mai.

La raó d'aquest canvi de plans és que en el lapse de temps fins a les 19.50 h els Bombers van valorar que l'explosió no tenia cap afectació externa al polígon. Però tot aquest enrenou va generar molta confusió a la població i ha evidenciat la ineficàcia del pla d'emergència del sector químic –el Plaseqcat–, activat aquest dimarts per l'explosió. La federació veïnal de Tarragona ha exigit una actualització del protocol d'emergència. Un dels membres de la junta de la Confederació d'Associacions Veïnals (Confavc), Albert Torrents, lamenta que fa només mig any –el juliol de l'any passat– es va produir un incendi amb productes químics en un polígon de Tarragona i ja es va demanar que la comunicació fos "més fluïda". Per a Torrents, "no pot tornar a passar" el descontrol d'ahir i per això reclama, com es va fer a l'estiu, que s'incorporin avisos als veïns per via telefònica.

La doctora en comunicació i professora de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Encarnación Rodríguez considera que les alertes que va rebre ahir la població van ser "un desastre". Rodríguez recorda que des de l'atemptat del 1987 al polígon químic de Tarragona "es va prendre consciència que es convivia amb una indústria de risc", cosa que va fer que s'impulsés el sistema de sirenes. "No és el millor sistema, però és l'únic que tenim", apunta la professora, que considera que "els primers cinc minuts ja s'haurien d'haver activat les alarmes més enllà de si l'empresa responia o no". L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, corrobora que el protocol "no funciona". "Des del punt de vista emocional hi havia una percepció de risc molt gran per part de la ciutadania", constata Ricomà, que en declaracions recollides per l'ACN demana que les sirenes s'activin "de manera preventiva" i que "ja es decidirà després si la població s'ha de confinar o no".

Avisos d'emergència als mòbils

Davant les diverses queixes, el Govern ha anunciat que proposarà incorporar un sistema d'avisos d'emergència per SMS als mòbils. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit que es demanarà a l'estat espanyol que agilitzi la normativa per poder posar en marxa aquest canal de comunicació, encara que la previsió no és substituir el sistema de sirenes. Però mentre això no arriba, fonts de Protecció Civil expliquen que en la investigació que el Govern ha obert a l'empresa Iqoxe es vol aclarir per què no va alertar de l'explosió, fet que va desencadenar en els diversos desajustos a l'hora d'activar l'emergència del Plaseqcat. També servirà per comprovar si la planta va aplicar el seu protocol de seguretat, malgrat que el seu conseller delegat ha assegurat que van "seguir les instruccions" de les autoritats. Ara queda el dubte de quina va ser la causa de l'incendi i l'explosió, però encara no s'ha pogut treballar a fons en la investigació de l'origen perquè l'incendi encara no està extingit del tot.

stats