Laboral
Societat23/11/2024

Tres detinguts per explotar estrangers com a repartidors a Mallorca a 3 euros l'hora

Als detinguts se'ls atribueixen els delictes de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral, organització criminal, contra els drets dels treballadors, falsedat documental i amenaces

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaDos homes i una dona han estat detinguts com a presumptes autors d'un delicte de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral, per captar treballadors a Colòmbia i obligar-los a treballar en semiesclavitud com a repartidors i viure en condicions extremes a Mallorca, per 3 euros l'hora.

Als detinguts se'ls atribueixen els delictes de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral, organització criminal, vulnerar els drets dels treballadors, falsedat documental i amenaces. La recerca del grup IV de la Unitat Contra les Xarxes d'Immigració i Falsificació (UCRIF) va començar a contrastar la informació d'un estranger que va alertar d'un possible cas d'explotació laboral.

Cargando
No hay anuncios

Els agents han aconseguit identificar un grup criminal organitzat dedicat a captar treballadors a Colòmbia per a la seva explotació laboral a Espanya, que s'aprofitava de la situació de vulnerabilitat econòmica de les víctimes al seu país d'origen, traslladant-les a Mallorca sota falses promeses laborals. L'organització els facilitava els diners per a traslladar-se a Espanya, els alliçonava sobre com comportar-se i què declarar en els controls policials.

Una vegada a Espanya, les víctimes eren obligades a tallar tot contacte amb les seves famílies i a eliminar la seva presència a les xarxes socials amb l'objectiu d'aïllar-les i centrar-les únicament en el compliment de les jornades laborals. Ja a Mallorca, els assignaven un compte d'usuari d'una empresa de lliurament de comandes a domicili, que controlava una membre de l'organització i on treballaven en condicions extremes, amb jornades laborals de 12 hores diàries sense cap dia lliure.

Cargando
No hay anuncios

Mitjançant coaccions i enganys, l'organització es quedava amb la major part dels seus ingressos, la qual cosa deixava als treballadors cobrant tan sols 3 euros per hora de treball. Per a mantenir aquesta situació de "semiesclavitud", els delinqüents s'aprofitaven de la situació irregular dels treballadors, no formalitzaven cap contracte laboral ni oferien cobertura sanitària, deixant-los completament indefensos. A més, vivien en condicions deplorables, amb quatre persones compartint una habitació i dormint en matalassos a terra.

Els treballadors eren traslladats a Inca, on se'ls assignava una motocicleta per a realitzar els repartiments. En cas d'accident, únicament s'ocupaven de l'estat dels vehicles, però no atenien les víctimes.

Cargando
No hay anuncios

El cap del grup era conegut pel seu caràcter violent. Davant qualsevol sospita d'una possible recerca policial, pressionava a les víctimes perquè tornessin al seu país d'origen o, en alguns casos, les expulsava del domicili, arribant fins i tot a deixar a famílies amb nens en situació d'indigència. El seu objectiu era aconseguir la total dependència de les víctimes, aïllant-les de qualsevol classe de suport familiar o social.

Una altra investigada s'encarregava de la logística del repartiment i del control de les jornades laborals, mentre que el tercer era qui gestionava els comptes bancaris de l'organització i adquiria els vehicles utilitzats en la trama criminal. L'operació policial va concloure el dimecres passat, amb la detenció dels tres investigats: una de les detencions va ser a Inca i les altres dues a Palma.

Cargando
No hay anuncios

A més, es van confiscar les quatre motos i un automòbil fets servir en l'explotació laboral, amb la col·laboració de la Policia Local d'Inca, que els va deixar intervinguts en el dipòsit municipal. Els detinguts van passar el divendres a disposició judicial i el jutge va ordenar l'ingrés a la presó provisional del cap del grup criminal.