Una exposició per trencar amb els estereotips de gènere de la infermeria
El Col·legi Oficial se suma al Dia de la dona amb imatges reals d’aquestes professionals
PalmaLa professió d’infermer és víctima d’estereotips socials que distorsionen la realitat d’una tasca eminentment femenina. Per aquest motiu, com un acte més amb motiu del Dia internacional de la dona, el Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA) ha fet una exposició fotogràfica que reclama el paper de La dona infermera real: Professions allunyades dels estereotips.
“Us convid a cercar la paraula ‘infermera’ al banc d’imatges de Google”, desafia Carme Vidal, especialitzada en salut i gènere. Si es fa la recerca, moltes de les fotografies que surten són disfresses de dones amb còfia i falda curta. “La còfia era un símbol tant d’higiene com de submissió”, explica Vidal, que es fa creus de l’ús i abús dels estereotips tot just una setmana després del seu principal aparador, el Carnestoltes.
La infermeria és una professió que fa més de quaranta anys que existeix com a carrera universitària. Requereix ser “autònoma, propera al pacient i treballar en molts àmbits com a casa, al centre de salut, a domicili o en gestió i recerca”, afegeix la presidenta del COIBA, Xama Hernández. “Som la professió més ben valorada a les enquestes del CIS, ara al mateix nivell que els metges. Hi ha un reconeixement social i qui no el té és perquè ha viscut allunyat i pot fer una broma fàcil a partir d’un imaginari masclista”, afegeix Hernández.
Rols hipersexualitzats
L’exposició és un petit gra d’arena per contribuir a canviar aquests estereotips que encara s’utilitzen i fan mal a la professió, ja no només amb rols hipersexualitzats sinó també de submissió cap a altres professionals, feminitzada, sense unes competències pròpies o identificada amb elements llunyans de la realitat.
“Supòs que la visió de la infermera està marcada pel rol religiós (abans eren monges) i pel de mestressa de casa, que habitualment tenen cura de la gent”, explica Carme Vidal, “però no entenc d’on surt la disfressa. Un dels eixos misògins de la història, assegura, és la superioritat moral de l’home. “Podria ser aquest imaginari el que convida a pensar en una imatge contrària a la que històricament tenien les infermeres, que anaven tapades fins als turmells”.
Tampoc no ajuda la imatge que en projecten determinades sèries de televisió, “en què presenten un rol molt llunyà a la realitat, com quan una infermera treballa com si fos auxiliar”, exemplifica Xama Hernández. I és la que infermera té moltes altres barreres contra les quals ha de lluitar. Una altra és l’assetjament sexual laboral. “Hi ha una campanya que es diu ‘Me Too’ en la qual també participen les infermeres. Hi ha casos tremends per part de col·legues metges i també d’altres professionals”, explica la presidenta del COIBA. A Carme Vidal no li estranya que es produeixin aquests casos. No els ha viscut tan greus, però la seva experiència passa més pels coneguts com a micromasclismes. “Eh, amor?, eh, guapa?”, li han arribat a dir.
Els estereotips també poden condicionar el fet que els homes vulguin accedir a aquesta carrera. De les 6.500 infermeres que hi ha a les Balears, el 85% són dones. “Som moltes, però proporcionalment hi ha molts més homes amb càrrecs de responsabilitat”, puntualitza Vidal, qui posa l’exemple de l’especialitat en ginecologia, en què tots els caps de servei de tots els centres públics de les Balears són homes. “És una altra manera de discriminar, sembla que per ser homes n’hagin de saber més”.
Les fotografies exposades a la seu del COIBA a Palma per mostrar la feina real d’aquestes professionals sanitàries procedeixen d’un banc d’imatges elaborat pels seus homòlegs a Barcelona que es va fer per facilitar l’accés gratuït. Són imatges de la infermeria en els seus àmbits naturals que, contràriament al que la gent creu, no tenen res a veure amb els dels metges.