Societat28/12/2019

Exsocis de l’Esplet amenacen de denunciar Joan Company

Els pagesos també assenyalen el Govern per saber que el gerent de la SAT poblera té accions de l’empresa britànica que comercialitza els seus productes i no haver fet res

Maria Llull
i Maria Llull

PalmaExsocis de la Societat Agrària de Transformació (SAT) l’Esplet, que va ser el principal exportador de patates de les Balears, han amenaçat de denunciar el seu gerent, Joan Company, perquè és accionista de Med. Produce Limited, l’empresa anglesa que fa d’intermediària entre l’Esplet i els compradors internacionals i que ara és “el principal client dels productes de l’Esplet”, segons assenyalen els pagesos en un burofax que varen enviar al president de la SAT, Josep Llabrés, el 20 de desembre. Cal recordar que els pagesos que entreguen els seus productes a l’Esplet cobren al setembre, un pic finalitzada la campanya, i que els doblers que reben depenen del preu de venda a l’estranger. I qui fixa aquest preu en el cas de l’Esplet? Precisament Med. Produce, de la qual Company té un 20% de les accions.

En aquest document es planteja la possibilitat que Joan Company -que també és el president del sindicat agrari Asaja i germà del president del PP balear, Biel Company- hagi pogut cometre “un delicte d’apropiació indeguda i un altre d’administració deslleial”. Però Company no és l’únic en el punt de mira, ja que en el burofax també s’assenyalen el mateix Josep Llabrés i l’empresa del Govern Semilla (Servei de Millora Agrària i Pesquera), que té un 20% de participacions dins l’Esplet perquè, en cas de tenir coneixement dels fets, no varen actuar.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que hi havia un acord perquè l’Esplet participàs a Med. Produce -la SAT en té un 30% d’accions-, els seus socis varen estar un temps sense saber que Company també hi tenia accions pel seu compte. Aquest fet va provocar algunes baixes per les sospites sobre els preus de les patates. Segons expliquen fonts que formaven part del Govern la legislatura passada, hi havia “certa sensació que s’estava estafant els pagesos”. Quan hi va haver proves que Joan Company era accionista de l’empresa intermediària al Regne Unit, no figurava com a gerent de l’Esplet en cap paper”, assenyalen les mateixes fonts. De fet, el representant de Semilla a la junta rectora de l’Esplet va enviar un burofax a la SAT el 3 d’agost del 2016 en què sol·licitava un aclariment sobre les funcions de Company. “En quina qualitat assisteix el senyor Company a les juntes rectores i de socis de la societat?Anteriorment hi acudia com a gerent (...), però com va quedar constatat en la darrera reunió, no està contractat com a tal”, es diu en el document. “(...) Sembla que fa de gerent de l’empresa, però que està contractat de manera irregular”, s’afegeix.

Company va deixar de constar com a gerent de l’Esplet fa uns quatre anys, després de la dimissió d’un vocal i del secretari de la junta rectora. De fet, a l’acta del 7 de desembre del 2017 hi figura “en qualitat de convidat del president”. Va ser en aquesta reunió quan es va proposar que fos contractat una altra vegada per 66.000 euros a l’any, malgrat que els beneficis de l’exercici varen ser només de 1.527 euros. Fonts relacionades amb els pagesos en litigi asseguren que Company “sempre ha estat gerent de facto ” i que “Semilla ho ha sabut des del primer dia”.

Cargando
No hay anuncios

A hores d’ara, només quedarien dos socis productors dins l’Esplet, més enllà de les empreses vinculades a Joan Company: Gabriel Crespí Crespí i Francesc Cladera Caimari, de la SAT Can Peu Blanc, segons expliquen les mateixes fonts. Malgrat que també hi ha altres socis, no són productors. I cal recordar que les accions de Company i de l’Esplet a Med. Produce sumen un 50%. “La situació és que Company negocia el preu de les patates amb el mateix Company”, diuen.

Les tractorades com a arma política

Cargando
No hay anuncios

El fet que Joan Company sigui president d’Asaja el va col·locar en una situació de certa fortalesa davant del Govern. Va ser al principi de la legislatura anterior quan la presidenta Francina Armengol va estar disposada a vendre la part que l’Executiu tenia a l’Esplet, segons han explicat a l’ARA Balears fonts del Govern anterior. “Si la pau passava per vendre l’Esplet, doncs es venia l’Esplet. I així es quedarien les instal·lacions Joan Company i el grup que li donava suport”, apunten. Segons aquestes fonts, “els problemes amb Asaja s’iniciaren quan el Govern va començar a investigar què estava passant dins l’Esplet”. “Company ha muntat un conglomerat per aconseguir el màxim de subvencions”, sentencien.

L’ARA Balears s’ha posat en contacte amb el president de l’Esplet, Josep Llabrés, qui ha assegurat que aquest cas “està en mans dels advocats”, encara que ha puntualitzat que no hi veu “cap mal” en el fet que Company sigui gerent de l’Esplet a la vegada que té accions de Med.Produce. D’altra banda, Joan Company ha declinat fer cap declaració.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al Govern, fonts de la Conselleria d’Agricultura han indicat que Semilla “encara no ha nomenat el representant” de l’Executiu a la junta rectora de l’Esplet. “L’equip de la Conselleria no coneix aquesta situació”, afirmen.