Diada de Mallorca
Societat12/09/2024

Fabricades a la Xina i importades de Saragossa: les banderes de Mallorca que el Consell regala per la Diada

La decisió de no apostar pel producte local ha encès la polèmica a les xarxes socials

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaLa Diada de Mallorca del 12-S arriba amb una nova polèmica: l'origen de les banderes que el Consell Insular ha regalat. Segons l'etiqueta que tenen les banderoles que la institució ha repartit per l'illa, aquestes han estat comprades a Larraz, una empresa de Saragossa que les fabrica a la Xina. Això ha provocat nombroses reaccions i crítiques a les xarxes socials amb un punt comú. Per què el Consell de Mallorca no ha apostat pel producte local per fer aquesta promoció de l'illa?

Un dels usuaris que va posar en alerta sobre aquesta situació va ser Josep Fiol, qui va publicar una piulada a la xarxa social X on denunciava la procedència de les banderes i sentenciava amb la següent frase: "Tot per Mallorca però sense Mallorca". El portaveu de MÉS per Mallorca, Jaume Alzamora, també s'ha sumat a la reclamació amb una piulada on denunciava que ni tan sols estaven fabricades a l'Estat i que es feien a la Xina i una emoticona d'una persona fent l'ullet. Altres s'han demanat si aquest possible encàrrec no suposaria un impuls per al sector tèxtil mallorquí i no entenen els perquès d'aquesta decisió de comprar els productes fora de Mallorca amb la crisi que viuen actualment els productors locals de l'illa.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que el canvi de data de la Diada de Mallorca ja va suposar en el seu moment una gran polèmica, ja que diverses entitats, personalitats públiques i part de la societat illenca considera que aquesta festivitat hauria de continuar celebrant-se el 31 de desembre. De fet, l'Obra Cultural Balear (OCB) va presentar al·legacions al canvi argumentant que canviar la data de la Diada de Mallorca "contradiu la Llei de comunitats balears". En aquest sentit, també van denunciar que el govern del Consell Insular ha fet aquest canvi per "raons estrictament ideològiques, de persecució de qualsevol símbol d’identitat del nostre poble".

Cargando
No hay anuncios

Davant tota aquesta polèmica, fa poc menys d'una setmana, el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, va parlar sobre el tema assegurant que "és un conflicte estèril" i que la data "no ha de canviar més". En una roda de premsa va remarcar que la justificació del canvi de data fa referència a la successió de Jaume II, que es va produir el 12 de setembre del 1276, quan aquest va confirmar la Carta de Franquesa, fet que, tal com ha dit, va constituir l'inici del Regne de Mallorca. La Diada de Mallorca "no és una celebració de passat, és una festa de present i futur". "La protagonista és la nostra bandera", va sentenciar.