El lloguer turístic perd 40 milions d'euros en 15 dies per la crisi del coronavirus
Habtur demana a la Conselleria de Turisme que suspengui el pagament de l'ecotaxa per part dels propietaris dels habitatges
PalmaEl turisme és un dels grans damnificats per la crisi econòmica desencadenada pel coronavirus. El goteig d'Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) d'empreses turístiques no ha aturat. Pedro Sánchez va decretar l'estat d'alarma el 14 de març, però Air Europa ja va anunciar un ERTO dos dies abans. Des de llavors, noms tan importants com el d'Iberia –i la seva filial, Air Nostrum–, o les companyies hoteleres Iberostar, Riu i Melià també n'han aplicat un. Amb les Balears tancades per mar i aire i tots els turistes a casa seva, les conseqüències per al sector de lloguer turístic també s'han fet sentir amb força, i les pèrdues en 15 dies ja s'eleven a 40 milions d'euros, només a les Illes –a l'Estat fins ara s'han perdut 260 milions d'euros, segons les dades de la Federació Espanyola d'Habitatges i Apartaments Turístics (Fevitur)–.
"Hem perdut en dues setmanes 40 milions d'euros d'ingressos directes, és a dir, de reserves d'allotjament", ha explicat a l'ARA Balears la gerent de l'associació de lloguer vacacional Habtur Balears, Maria Gibert. Segons les dades d'Habtur, en l'actualitat hi ha 20.000 habitatges de lloguer turístic a les Balears, amb un total de 120.000 places.
Sense ajudes
Gibert també ha destacat que hi ha persones per a les quals "el lloguer turístic és la principal activitat econòmica i que quedaran sense rebre cap ajuda" per fer front a aquesta crisi. De moment, el Govern no ha aprovat cap mesura per a aquest sector. A més, les ajudes estatals i autonòmiques que s'han posat en marxa fins ara van destinades a empreses i no a particulars, segons ha indicat la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball. En el cas que sigui una empresa qui gestioni habitatges turístics, pot sol·licitar liquiditat mitjançant les línies de préstec d'ICO (estatals) i Isba (autonòmiques). Segons explica la gerent, el 90% dels 4.000 socis d'Habtur són particulars. "Hi ha associats que ho estan passant molt malament perquè viuen exclusivament d'això".
"Hem estat en contacte amb el Govern, sobretot perquè hem cedit 100 habitatges per fer front a les contingències d'aquesta situació", ha subratllat Gibert. "Però també hem escrit al conseller Iago Negueruela demanant mesures específiques. Quan les coses es calmin, parlarem amb ell", ha afegit. Les peticions d'Habtur són bàsicament tres: la bonificació dels mòduls de l'ecotaxa, equiparar la taxa de fems a la dels habitatges d'ús residencial i flexibilitzar les condicions per accedir a les línies de crèdit.
Pel que fa a l'impost turístic, Gibert ha aclarit que no en demanen "una suspensió" ni rebre doblers que no corresponen als propietaris dels habitatges. "Nosaltres pagam l'ecotaxa per mòduls, segons el temps que llogam les cases: 3, 6, 9 mesos, etc. Però hem de pagar l'impost, lloguem o no la casa, i ara s'haurà d'abonar sense ingressos", ha dit.
En el cas de la taxa de fems, malgrat que és competència dels municipis, Habtur demanarà a Turisme "si pot fer de portaveu", igual que "amb els préstecs de l'Estat". "Hi ha alguns municipis que varen quintuplicar la taxa del fems als habitatges turístics, i ara ni tan sols sabem si hi haurà temporada", ha dit la gerent.
Sobre les preocupacions dels socis, Gibert ha explicat que la majoria demana "informació sobre els països emissors". "Pensen que quan hagi acabat el confinament a Espanya, potser hi ha països, com Alemanya o Anglaterra, que encara estiguin confinats. Aquesta és la gran incògnita", ha destacat. De moment, l'associació confia "una mica" en el mercat espanyol.
Malgrat que els propietaris encara no s'han plantejat rebaixar els preus, sí que estan fent tot el possible per "preservar les reserves per a la temporada alta". "La gent té por i s'estan cancel·lant reserves molt més enllà de l'estat d'alarma", ha comentat Gibert. "Estan oferint ajornaments per intentar que no s'anul·lin totes", ha continuat.
Gibert també ha assegurat que ja no queden turistes als habitatges de lloguer vacacional. "Quan es va fer l'ordre de tancament la setmana passada, ja hi va quedar molt poca gent, aproximadament un 5%". Els pocs que hi havia varen partir, encara que alguna persona es va estimar més quedar aquí per passar l'estat d'alarma i se'ls va haver de comunicar que no podia ser", ha comentat. Quant al futur, l'associació dona el 2020 per "mig perdut, sinó del tot". "Ho valoram des de la incertesa, perquè no sabem què passarà", ha sentenciat.