La falta d'immunitat dispara la incidència de la covid en bebès
Entre els infants de 0 a 4 anys s'ha arribat als 169,1 casos per cada 100.000 habitants, 54 més que la setmana passada
PalmaLa taxa d'incidència de la covid a les Balears torna a estar en fase d'augment i s'ha situat en 58,1 casos per cada 100.000 habitants, enfront dels 41,4 de la setmana passada. Ara bé, si una dada crida l'atenció és que el col·lectiu on ara el virus té més impacte és en els nadons de 0 a 4 anys, amb una taxa de 169,1 per cada 100.000 habitants, 54 més que la setmana anterior. En la resta de franges la incidència també puja. Així i tot, els valors actuals se situen, de moment, lluny del pic registrat a mitjan juliol. Els bebès, juntament amb les persones grans i els malalts crònics, són ara els tres grups poblacionals més afectats, assenyala el professor a l'escola andalusa de Salut Pública, Joan Carles March.
El retorn de la grip com a virus respiratori predominant ha fet que "s'hagi deixat de banda i a lloure la covid", diu l'expert. "En aquesta franja d'edat (la dels nadons) el virus ha trobat un lloc per on entrar", exposa. Aquest fet, explica, es deu al fet que la majoria dels infants petits no varen participar de les pautes de vacunació massives contra la covid que es van fer entre 2021 i 2022. "En aquell moment, inicialment no se'ls va vacunar perquè no eren persones de risc". Per altra banda, molts d'aquests infants ni tan sols havien nascut en els moments més durs de la pandèmia, emmarcats entre 2020 i 2021. "No han rebut immunitat i quan el virus passa pel seu costat diu 'ep!, aquí hi puc entrar'", exemplifica l'expert.
Malgrat l'augment de casos en nins de uè, March fa una crida a la calma. "Poques vegades tenen símptomes greus, però sí que s'ha d'anar alerta amb els padrins". "Si l'infant contagiat queda amb ells, cal establir mesures de protecció, ventilar els espais i vigilar les tossines", diu.
Molts de malalts invisibles
La menor incidència en persones adultes es deu a la vacunació inicial anys enrere i als reforços posteriors. "Els vials aporten protecció contra les noves variants, però no molta. Quan et vacunes guanyes immunitat i a poc a poc va baixant de manera progressiva", explica March. Actualment, assegura, el virus ha deixat de tenir la força de temps enrere. "Fa dos anys teníem la variant òmicron i ara tenim covariants que canvien dins elles mateixes. Són més contagioses, però més lleus", exposa. Com a problema derivat de l'increment de contagis, l'expert assegura que entre un 8 i un 10% dels afectats acaben patint covid persistent.
Marc incideix en una idea a tenir present: no es registren tots els casos que hi ha perquè la gent ja no va al metge ni es fa tests. La covid no passa desapercebuda perquè genera símptomes. Els més habituals són mal de coll, tossina seca i mal de cap matinal i vespertí. "Quan algú cregui que està constipat durant l'estiu és millor que pensi que té covid i es faci el test, perquè és molt probable que ho sigui", explica March.