Laboral
Societat07/04/2024

Falta mà d’obra qualificada a les portes d’un estiu dur per als treballadors

Les empreses competeixen per determinats perfils mentre els sindicats demanen que es completin les plantilles. Quatre de cada deu treballadors de les Balears ocupen un lloc superior o inferior per la seva preparació

PalmaTres de cada deu hotels de Mallorca ja estaven oberts el mes de febrer, i la proporció va pujar al 70% el març, una xifra que no havia assolit mai. Així les coses, l’abril ja hauran obert un 90% dels hotels. Aquestes xifres –són una mica inferiors a la resta d’illes– i un sector de la construcció amb molta activitat són els responsables d’unes dades d’atur especialment positives en temporada baixa, amb ‘només’ 30.000 desocupats. Amés, ja s’ha superat el mig milió d’afiliats a la Seguretat Social, una fita que tampoc no s’havia assolit mai el tercer mes de l’any. Davant d’aquest panorama de gairebé plena ocupació abans de l’arribada de l’estiu, sembla raonable pensar que faltaran mans per afrontar els mesos més forts. Ara bé, agents econòmics i experts matisen: el problema no és tant la mà d’obra en termes absoluts, com de treballadors qualificats. Fins a un 40% de professionals han d’ocupar llocs que no els pertoquen per preparació, segons dades de la Fundació Impulsa. Aquest percentatge no és poca cosa, perquè a les Illes durant l’estiu es treballa a ple rendiment i la manca de capacitació és estructural. Amb la màquina turística en marxa una altra vegada, les perspectives per a la temporada són dures.

Els constructors ja han dit que els falta mà d’obra i, a més, saben que “durant l’estiu alguns treballadors passen al sector turístic”, segons explica la directora general de la patronal del sector, Sandra Verger. “Es compensa un poc per les restriccions, ja que a alguns municipis no s’hi pot fer obra en temporada”, diu. D’aquesta manera, ens trobam a les portes d’un estiu on les empreses tornaran a pugnar –ja ho fan– pels treballadors, sobretot si tenen formació específica. En alguns casos, i això és el que preocupa als sindicats, “si queden vacants sense cobrir, el problema passa a ser de les plantilles existents, que s’han de repartir la feina”, explica el responsable d’Hoteleria d’UGT, José García. “Això ja està passant”, afegeix. 

Cargando
No hay anuncios

José García explica que “hi ha més de deu representants sindicals a la seu d’UGT consultant amb els assessors laborals perquè ja es donen casos de sobrecàrrega”. Però un hoteler consultat per l’ARABalears sosté que “l’inici de temporada ha estat més fluix del que es pensava”. “Crec que som un poc cars, perquè l’any passat va ser extraordinari”, diu. Per això, considera que “és possible que alguns estiguin endarrerint l’hora de completar les plantilles”. “En part és lògic, som a l’abril”, afirma. 

Però encara no es pot parlar d’una manca molt preocupant de treballadors perquè, segons recorda Mariàngels Aguiló (CCOO), “encara hi ha 30.000 treballadors a l’atur, a més de tots els fixos discontinus que no computen com a demandants de feina perquè tenen un contracte en vigor, amb ja milers encara sense cridar”, explica. De fet, José García estima que “els fixos discontinus que encara són a casa seva esperant que soni el telèfon podrien ser fins a 30.000”. “Els problemes enguany seran sobretot en casos d’especialització, no crec que n’hi hagi de generalitzats”, afegeix García.

Cargando
No hay anuncios

Volum de feina de rècord

Mario treballa a la cuina d’un important restaurant de la costa mallorquina, i diu que mai no havia vist el que va passar la temporada passada pel que respecta al volum de feina. “El nostre restaurant no és barat i teníem ple cada dia. Anam a mil i des del matí ja hi ha una gran tensió perquè, amb aquesta intensitat de feina, no pots equivocar-te en res. Quan acaba el jornal, que és xapat, no servesc per a res. Arrib a casa i no puc dormir de l’estrès. I només lliuram un dia. Falta gent, sobretot cuiners. No se’n troben i els que hi ha poden demanar el salari que vulguin”, explica.

Cargando
No hay anuncios

Aquest professional retrata el mercat laboral illenc. “Manquen persones especialitzades sobretot de grau mitjà, que en l’àmbit formatiu coincideix amb la Formació Professional”, explica el director de la Fundació Impulsa,Antoni Riera. “Només s’aconsegueix cobrir un 58% d’aquests perfils mitjans de manera adequada”, afegeix. El 40% restant s’acaba ocupant amb gent de trams educatius més baixos o més alts, un fet que suposa un gran desajustament”, continua. Segons les dades d’Impulsa, un 16% dels treballadors estan sobrequalificats pel lloc que ocupen, i el 32% no tenen la formació suficient per a la seva feina.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de la Federació Hotelera comparteixen l’anàlisi de la manca de treballadors per a determinades posicions. Consideren que no hi ha un problema de mà d’obra pel que fa al volum, però sí, al grau d’especialització. “A més de magnífics recepcionistes, cuiners i cambrers, el turisme requereix els millors enginyers per continuar descarbonitzant-ne l’activitat i millorar la gestió del cicle de l’aigua”, comenten, i neguen que hi hagi sobrecàrrega en el sector de l’allotjament. “L’activitat turística s’ha sofisticat amb la tecnologia com a gran alidada. Precisam especialistes en sistemes que ens descarreguin dels processos més feixucs i centrar-nos en l’experiència del client. La productivitat consisteix a treballar de manera més intel·ligent, no a fer-ho més intensament”, afirmen.

A més, el conveni d’hoteleria de les Balears preveu unes taules salarials més elevades que la mitjana estatal. “Hem aconseguit que es prevegi el cost de la vida. Ara mateix, el preu de l’habitatge ja provoca manca de professionals a Eivissa i a Mallorca, i ben aviat serà un problema molt greu que n’afectarà la productivitat”, explica Mariàngels Aguiló, de CCOO.

Cargando
No hay anuncios

Joana fa feina a un hotel del terme municipal de Calvià, i assenyala que “és cert que encara no hi són tots”, tot i que “al final, la plantilla es completarà”. “Això sí, cada any ve gent nova i, sense voler faltar ningú, molta gent amb molt poca capacitació”, diu. “No sé què passa, però tant a la cuina com a l’atenció als clients ens falta gent amb experiència i preparació, i als de sempre ens toca estirar del carro”, lamenta. A l’estrès per aquesta situació s’hi afegeix “la bogeria d’arribar a la feina, perquè l’autopista de Calvià és un absolut caos”. “Jo venc de Palma i és insuportable. Després, posa’t de cara al públic 10 hores. És mal de dur, però és el que tenim”, es resigna.

Comença l’estudi de la càrrega laboral de les cambreres de pis

Un dels acords entre la patronal hotelera i els sindicats amb representació al sector turístic en el darrer conveni va ser encetar un programa per revisar la càrrega de feina de les cambreres de pis. L’objectiu és establir realment uns paràmetres per poder mesurar-la i prevenir-la, i la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) ja ha posat fil a l’agulla amb quatre de les vuit jornades que té previstes. “Hem fet sessions a Sóller, Alcúdia, Pollença i Capdepera, amb l’objectiu de treballar un model per mesurar i definir la càrrega de treball de les cambreres de pis”, informa la federació, ja que és aquest segment de treballadors amb el qual es va acordar iniciar la tasca.

La metodologia, acordada amb les patronals hoteleres (FEHM, ASHOME i FEHIF) i les federacions de serveis d’UGT i CCOO, permetrà determinar amb més precisió la càrrega de treball de les cambreres de pis en condicions de salut laboral, tant pel que fa al nombre d’habitacions com les tasques que es poden assumir durant una jornada. “És un gran avanç i és la manera que tenim entre tots de prevenir la greu afectació de salut que pateixen moltes d’aquestes treballadores, perquè fan una feina molt dura”, explica José García, d’UGT.

En un context de pressió elevada a causa de la gran ocupació que s’espera, patronal i sindicats involucrats en el vigent conveni d’hostaleria no amaguen la satisfacció perquè “també va incorporar aquest element de la càrrega laboral”. “No queda més remei que protegir l’actiu més important que tenen les empreses, que són els seus empleats. No ens cansam de repetir-ho”, assenyala José García, qui també remarca que “cada any al principi de temporada ens veiem obligats a insistir que contractin i que no esperin al darrer minut”. “No han d’especular perquè l’estiu és llarg i intens”, assegura. Per part seva, la Federació Hotelera reivindica l’estudi de càrrega com una bona mesura i posa en valor que s’hagi iniciat la feina. 

Tant hotelers com sindicats són ben conscients que no només cal estudiar la càrrega de feina en el cas de les cambreres de pis, “sinó que s’haurà d’anar escampant aquesta bona pràctica a la resta de treballadors, i en el futur també dels altres sectors, perquè amb la salut laboral no s’hi pot jugar”, afirma Mariàngels Aguiló, de CCOO. El conveni actual preveu, de moment, les cambreres de pis, unes 20.000 professionals a les Illes.

D’altra banda, les fonts consultades de la patronal insisteixen en el fet que les condicions salarials que es varen pactar responen a una voluntat d’evitar una pèrdua més gran de poder adquisitiu. “Els gairebé 130.000 treballadors adscrits en el conveni d’hostaleria de les Balears s’han beneficiat de les pujades sectorials més altes. En els darrers 10 anys han percebut increments del 29,9%, el doble del 15,4% de pujada de l’IPC. Protegim el seu poder adquisitiu i avançam en qüestions de salut laboral i organització de la feina”, afirmen.