FAPA defensa el centre de formació de directors: "És molt necessari"

Recorda que el reglament del CFIRDE es va aprovar per majoria al Consell Escolar de les Illes Balears

Formació en desenvolupament de la funció directiva, al CFIRDE.
2 min

PalmaLa Federació d'Associacions de Famílies de Mallorca (FAPA) ha expressat el seu suport al manteniment del Centre de Formació, Innovació i Recerca per a la Direcció Escolar (CFIRDE): "Consideram molt necessari un centre específic de formació i recerca que sigui un espai obert on tota la comunitat educativa participi del debat sobre la funció directiva, i que permeti desenvolupar-ne la formació". El reglament del CFIRDE es va aprovar al Consell Escolar de les Illes Balears el mes d'abril de 2023, per majoria de la comunitat educativa, segons recorden els pares i mares.

Cada any, exposa FAPA, més de 60 centres educatius es troben que cap docent vol assumir-ne la direcció, "un fet que interpretam com un símptoma d'un problema que cal solucionar", assegura. "Com a famílies, necessitam centres educatius estables i amb projectes educatius que disposin del temps necessari per ser desenvolupats i avaluats. Les competències que la normativa assigna als equips directius, l'elevada diversitat de centres, en dimensió i complexitat, així com la baixa estabilitat de la plantilla docent, fan inviable la gestió d'aquests centres educatius sense uns equips especialitzats i formats", remarca FAPA.

Els sindicats en demanen el tancament

El pronunciament de FAPA sorgeix arran que els sindicats educatius agrupats en la Junta de Personal Docent no Universitari de Mallorca hagin exigit a la Conselleria d'Educació i Universitats la supressió del CFIRDE, un organisme que, segons critiquen, es va crear "sense cap tipus de coneixement" previ per part dels sindicats i "sense el suport" de la comunitat educativa. La Junta considera que la formació dels equips directius és competència dels centres del professorat i, per tant, no cal "duplicar una despesa innecessària". Segons indiquen, el que cal és dotar els CEP del personal i els recursos necessaris per continuar oferint una formació de qualitat, que "no posi cap mena de filtre" a aquelles persones que es volen formar i ofereixi més alternatives formatives.

Les associacions de directors, per la seva banda, defensen que, tres anys després de la posada en marxa del centre, se n'ha constatat l'excel·lent funcionament, i que és una enorme fita per a la millora de les direccions escolars, i un exemple, un camí a seguir, per a moltes altres administracions educatives amb el plantejament de posar en marxa organismes similars". Així mateix, recorden que, fins a la creació del CFIRDE, "les úniques" ofertes de formació que existien als CEP per als professionals que "volien assumir l'enorme responsabilitat de dirigir un centre" eren un curs d'acreditació de 120 hores "previ, o a l'inici de mandat, i un curs d'actualització de 60 hores". Aquest darrer, detallen, es requeria si es volia continuar a la direcció un cop finalitzades les possibles renovacions de dos nomenaments de quatre anys.

Ara per ara, la Conselleria no s'ha pronunciat respecte de quines són les seves intencions amb el CFIRDE: ""No hi ha cap posició al respecte. Quan els sindicats ho van demanar, el conseller Vera es va comprometre a analitzar-ne la situació".

stats