Salut

El fàrmac pioner que Bellvitge ja utilitza contra una malformació freqüent de cor

Salut aprova provisionalment el medicament que evitarà passar per quiròfan per tractar la miocardiopatia hipertròfica

Bellvitge estrena set quiròfans per operacions que no requereixen ingrés

BarcelonaLa miocardiopatia hipertròfica és una malformació del cor que apareix abans del naixement. Qui la pateix té les parets del cor més gruixudes, cosa que dificulta el bombeig de la sang i augmenta el risc de patir greus complicacions, com ara arrítmies i fins i tot la mort sobtada. Afecta una persona de cada 500. Els tractaments tradicionals obliguen els pacients a passar per quiròfan, amb totes les seqüeles derivades que comporta l'operació. Però a l'Hospital de Bellvitge han tractat per primer cop la malaltia amb un fàrmac innovador i a partir d'ara els pacients catalans disposen d'una alternativa menys invasiva per a la miocardiopatia hipertròfica.

El medicament es diu Mavacamten i el Servei Català de la Salut el va autoritzar provisionalment el novembre passat després d'analitzar les evidències aportades per diversos assajos clínics. Aquest fàrmac actua sobre l'excés de força que fa el cor dels pacients quan es contrau, que és el causant dels símptomes i les complicacions. Segons l'Hospital de Bellvitge, aquest excés de força és el "mecanisme fonamental" de la malaltia i un terç dels pacients poden tenir complicacions greus per culpa d'aquesta condició.

El primer pacient català que el va rebre té "bona tolerància al fàrmac i els símptomes han evolucionat favorablement", asseguren al centre, que ja està tractant tres persones més. L'hospital preveu ampliar progressivament el tractament a nous pacients, ha posat en marxa una consulta específica per tractar aquesta patologia d’alta complexitat i treballa amb l'objectiu d'oferir una "valoració integral" a tots els candidats per rebre el medicament.

Tractament personalitzat

Un altre dels avantatges del fàrmac és que s'ajusta a cada pacient. Aquesta personalització consisteix a ajustar la dosi de la medicació segons les característiques específiques de cada malalt, com ara l’edat, el sexe, el pes, l’historial mèdic, els factors genètics i la medicació que pugui estar prenent. "Aquest enfocament situa la persona al centre de l’atenció", defensen des de l'hospital. La nova consulta la gestionen des de la Unitat de Malalties Cardiovasculars Hereditàries del Servei de Cardiologia, en col·laboració amb el servei de farmàcia.

Els professionals de la unitat són els responsables de fer un "monitoratge rigorós" de tots els pacients, perquè "és essencial per garantir l’eficàcia i la seguretat del tractament". Això vol dir que els malalts que el reben han de fer controls periòdics que consisteixen en la realització de proves clíniques, d'analítiques i d’imatge avançada. Així poden ajustar el tractament segons l'evolució de la persona a qui se li administra i també detectar precoçment possibles efectes adversos per "maximitzar-ne els beneficis clínics".

El responsable de la Unitat de Malalties Cardiovasculars Hereditàries, Carles Díez, assegura que disposar d'aquesta alternativa terapèutica per a pacients que fins ara havien de passar sí o sí per quiròfan respon a una necessitat mèdica prioritària: "Oferim un abordatge innovador i integral als pacients amb aquesta patologia”.

stats