Salut

Un fàrmac per als ronyons pot beneficiar també la meitat dels pacients amb insuficiència cardíaca

Fins ara aquests malalts tenien molt poques opcions terapèutiques

2 min
Il·lustració d'un cor humà amb el diferents teixits que el composen

BarcelonaLa insuficiència cardíaca és una malaltia crònica que afecta més de 60 milions de persones a tot el món, de les quals unes 208.000 a Catalunya. El cor d'aquests malalts va perdent progressivament la capacitat per omplir-se i bombar prou sang per satisfer les necessitats del cos. Un dels paràmetres per diagnosticar aquesta malaltia és el percentatge de sang que el ventricle esquerre envia cap a l’artèria aorta en cada contracció del cor. S'anomena fracció d’ejecció i, en funció del seu percentatge, es considera normal (entre un 50% i un 70%), lleugerament reduïda (entre un 41% i un 49%) i reduïda (menys d'un 40%).

Els pacients que estan per sota del 40% no tenen pràcticament cap opció terapèutica i representen el 50% de les persones amb insuficiència cardíaca. Ara, un estudi internacional en què han participat investigadors de l'Hospital de Bellvitge ha confirmat que la fineronona, un fàrmac que fins ara es prescriu en determinats casos de malaltia renal crònica, redueix l’empitjorament i augmenta la supervivència d'aquests malalts. Els resultats de l'assaig s'han presentat aquest diumenge al Congrés de la Societat Europea de Cardiologia i s'han publicat a la revista New Medical Journal Medicine.

Per a Josep Comín, director clínic de l’àrea de malalties del cor de l’Hospital de Bellvitge, aquests resultats "suposen un avenç sense precedents en la gestió de pacients amb insuficiència cardíaca i funció ventricular preservada, ja que fins ara les opcions terapèutiques eren molt reduïdes per a ells". Comín ha sigut l'encarregat de coordinar l’assaig a Espanya, el país que més pacients ha aportat al treball després dels Estats Units i la Xina.

Canviar les guies clíniques

Es tracta d'un estudi multicèntric de fase III que ha impulsat Bayer i que han dirigit investigadors de la Universitat de Harvard i de la Universitat de Glasgow. En total hi han participat més de 6.000 pacients de centres de gairebé 40 països de tot el món. L'objecte d'anàlisi era la fineronona, un medicament que pertany al grup de fàrmacs antagonistes dels receptors mineralcorticoides, que bloquegen l’activitat de determinats esteroides que produeix el nostre cos i que poden provocar danys al cor i els ronyons.

Segons els resultats de l’assaig, l’administració d'aquest fàrmac redueix el risc de mort cardiovascular i els episodis d’insuficiència cardíaca que requereixen hospitalització en un 16% en comparació amb els pacients que no van rebre el tractament. Per aquest motiu Comín creu que les conclusions implicaran un canvi en les guies de pràctica clínica internacionals per a la gestió de la insuficiència cardíaca.

stats