Turisme
Societat04/12/2024

La Federació de Veïns de Palma carrega contra el Pacte per la sostenibilitat: "És polític, però no social"

L'entitat, integrada al Fòrum per la Societat Civil, abandona el Pacte

PalmaLa Federació d’Associacions de Veïns de Palma, en el marc de la decisió presa pel Fòrum per la Societat Civil del qual forma part, ha decidit abandonar les taules de treball de “l’anomenat Pacte social i polític per a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental”. L’entitat ha pres la decisió després d’haver participat en la Mesa d’estratègia turística i a la Mesa de demanda turística sostenible “i malgrat que hauria estat més lògic que se’ns hagués inclòs en la Mesa de sostenibilitat social”, ha indicat la presidenta de l’entitat, Maribel Alcázar, que també ha assenyalat que a la darrera reunió de feina ja se'ls demanava validar documents de treball. "Durant les meses no s’ha fet cap referència a la necessitat de diversificar l’economia. Es parla de la volatilitat del mercat com una amenaça, quan ho és des del moment que no ha acabat l’any i hem rebut 18 milions de turistes", ha argumentat. "És un pacte polític i econòmic, però no social", ha sentenciat.

Cargando
No hay anuncios

La presidenta també ha exposat que s’està considerant l’estacionalitat com a “sinònim d'infrautilització de les instal·lacions i com a oportunitat per ampliar la massa turística”. “No es parla de la uniformitat cultural que provoca el turisme, que deixa la nostra identitat en una situació d’indigenisme cultural”. “No es parla de la manca d’inversió en protegir el nostre patrimoni històric i cultural”, ha lamentat Alcázar.

La presidenta ha criticat que les conseqüències del model turístic sobre la població local i els recursos naturals “són un mer apèndix, unes pinzellades necessàries per justificar el suposat caràcter social de les meses”. “Aquesta és la raó principal per la qual deixam les meses”. “De moment, el que constatam és que s’omet parlar de temes essencials”, ha dit Alcázar. La Federació també indica que al llarg del debat no hi ha referències “a la penetració d’un capital internacional especulatiu i globalitzat, que fins i tot adquireix bona part de la planta hotelera, a més d’estar immers en el lloguer turístic i l’especulació sobre l’habitatge com a mercaderia i ser un sector d’inflació i d’empobriment de la població”. Pel que fa a la massificació, “es valora com una cosa puntual i exagerada per la suposada ‘turismofòbia'”. “Tampoc es preveu que les Balears són reconegudes internacionalment com una destinació que ofereix alcohol barat, sexe i descontrol.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha explicat Alcázar, “la proposta de diversificació de nous mercats i el concepte de turisme de qualitat s’aborda amb un marcat accent classista, sense tenir en compte l’efecte inflacionista i de gentrificació que exclou la població treballadora”. Una altra de les raons de l’abandonament del pacte és que el que s’hi parla i el que s’aprova a les institucions no té correlació. “Es decideix ampliar ports i aeroports, es legalitzen les construccions il·legals en sòl rústic i s’accepten llicències de lloguer turístic aconseguit quan els edificis eren il·legals, es legalitza que es pugui construir en sol inundable i protegit”, ha dit la presidenta.

La Federació de Veïns continuarà treballant per desenvolupar i presentar propostes “per aconseguir un canvi de rumb que tingui en compte el decreixement turístic i la implementació d’altres sectors productius de primera necessitat i també d’alt valor afegit, que ens permetin disposar d'una diversificació productiva sense la qual anam cap a un empobriment general de la classe treballadora”, ha exposat. La Federació està disposada a participar en un debat polític “de veritat” en el qual “els diversos experts puguin aportar dades i informacions tècniques, però l’anàlisi sigui polític i abordi les contradiccions de la realitat del nostre moment històric, tenint en compte els interessos generals de la població”.

Cargando
No hay anuncios

El Fòrum de la Societat Civil diu adeu

L'exposició de motius de la Federació arriba després que l'assemblea participativa del Fòrum de la Societat Civil acordàs dijous passat per unanimitat suspendre la seva presència al Pacte per a la sostenibilitat del Govern, segons va informar la plataforma, que reuneix 27 entitats, mitjançant un comunicat. El Fòrum va assegurar que no hi serà "mentre que no es produeixi un canvi total en la metodologia i els criteris actuals". De fet, la plataforma va qualificar aquest procés de "tecnocràtic, poc participatiu i amb moltes mancances en la representació dels interessos dels actors sense interès econòmic (la societat civil) en el sector turístic".

Cargando
No hay anuncios

"Els darrers mesos, el Fòrum ha manifestat públicament i de manera continuada la seva preocupació total per com es desenvolupava el procés del Pacte per la sostenibilitat que la presidenta Marga Prohens va convocar el 22 de maig i que coordina el director tècnic de la Fundació Impulsa, Antoni Riera", es deia al comunicat. "Aquest procés havia de ser una oportunitat per debatre, però des del Fòrum el percebem com a fonamentalment tecnocràtic, poc participatiu, amb infrarepresentació de la societat civil i sobrerepresentació del sector empresarial turístic, amb un enfocament focalitzat exclusivament en aquest sector, sense atendre el caràcter multisectorial de la sostenibilitat i apartat totalment de la ciutadania", es va afegir.