La Federació de Veïns de Palma critica que Cort només hagi dedicat a dones 3 dels 12 nous noms de carrers
L'entitat ha dit que el Consistori incompleix l'objectiu marcat pel pla d'igualtat
La Federació d'Associacions de Veïns de Palma ha criticat en el ple de l'Ajuntament de Palma que només 3 dels 12 nous noms de carrers i places que s'han canviat perquè tenen un origen franquista s'hagin dedicat a dones. La portaveu de l'entitat veïnal de Son Rapinya, Marisa Bonache, ha lamentat que Cort "incompleixi" l'objectiu marcat pel pla d'igualtat per incrementar la representativitat de les dones als carrers.
Cal recordar que dels 12 carrers que s'han modificat, se n'ha dedicat un a la filòloga Aina Moll, un altre a la sindicalista Francesa Vidal i un altre a l'anarcosindicalista i primera ministra a Europa, Frederica Montseny. Bonache ha dit que només un 25% dels canvis inclouen noms de dona i ha demanat a l'equip de govern que tots els noms d'origen franquista de Palma que queden per canviar siguin substituïts per noms de dona. De fet, el Pacte del PSIB, MÉS i Unides Podem tenia previst presentar una moció per augmentar la visibilitat i representativitat de les dones als carrers de Palma, però poc després de la intervenció de Bonache han decidit retirar-la de l'ordre del dia per presentar-la el mes que ve i que es pugui consensuar més endavant amb l'oposició. També s'ha volgut evitar mesclar la iniciativa amb la polèmica que ha generat el canvi de noms aquesta setmana.
Respecte del canvi de nom dels carrers dedicats als almiralls de la marina espanyola morts a principis del segle XIX –Churruca i Gravina–, el regidor de Vox Sergio Rodríguez ha afirmat que es varen posar el 1942 per recordar la seva figura i no per homenatjar els destructors batejats amb aquests cognoms com estableix el cens de símbols elaborat pel Govern balear. De fet, els vaixells que duien aquests noms primer varen formar part de l'exèrcit republicà i després del franquista, quan acabà la Guerra Civil. "Llevau tot el que sona molt espanyol i clerical", ha lamentat, i ha afegit que també "ens hem enemistat" amb Toledo, on el PP ha proposat declarar persona non grata el batle de Palma, José Hila, per llevar el nom a la ciutat. Cal recordar que Hila va anunciar que va parlar per telèfon amb la batlessa de Toledo i que acordaren que el nom continuï tenint presència a Palma en un altre espai públic. També cal recordar que el canvi de noms es va convertir en una polèmica d'àmbit estatal quan el catedràtic i escriptor Arturo Pérez-Reverte va qualificar Hila d'"idiota" a Twitter.
Sergio Rodríguez també ha dit que amb el criteri que s'ha seguit per llevar aquests noms dels carrers s'hauria d'eliminar l'avinguda Adolfo Suárez perquè va ser secretari del Movimiento durant la dictadura. "Hem donat una imatge d'analfabets", ha dit el regidor, que ha reclamat admetre l'"equivocació". El regidor d'Educació i Política Lingüística de Cort, Llorenç Carrió, ha comparegut al ple a petició de Vox i ha defensat el canvi de noms: "L'Ajuntament de Palma no va fer el cens, complim amb la Llei de Memòria que va passar pel Parlament, malgrat que molts dels que ara s'estranyen varen votar-hi a favor". Carrió ha comentat que a les actes municipals del 1942 es pot llegir que els carrers dels almiralls es varen posar per "eliminar noms que desentonin amb els temps actuals". "Es varen posar com a elements propagandístics", ha assenyalat, i ha afegit que els canvis de nom varen "seguir la línia d'exaltar el règim que començava; no cal haver estudiat dues carreres".
El regidor del PP Julio Martínez ha afirmat que "hem fet un ridícul històric", i s'ha dirigit a Carrió: "Quan defensa el canvi dels noms dels almiralls per un tema de valors pacifistes és incoherent, perquè celebren la festa de l'Estendard, que és una victòria militar". El popular ha fet aquest comentari perquè el regidor d'Educació i Política Lingüística va afirmar durant la retirada de la placa de Joan March que "tots aquests carrers es varen posar en un moment concret durant la Guerra Civil i tenien una clara intenció de militaritzar la ciutat". A més, va assegurar que "enaltien el règim en una ciutat on volem reivindicar els valors democràtics". Carrió ha assegurat al final del ple, que ha durat gairebé 10 hores, que l'equip de govern de Palma no farà marxa enrere amb el canvi de noms.
Cal recordar que l'avinguda de Joan March ja ha passat a ser del Gran i General Consell (màxim òrgan del Regne de Mallorca), mentre que els vials de Palma que canviaran de nom seran: la plaça de l'Almirall Churruca, el carrer de l'Almirall Gravina i el carrer de l'Almirall Cervera. Seran canviats, respectivament, pels cartògrafs Mateu Pruners, Angelí i Dulcert i Pere Rossell; el carrer de Toledo homenatjarà el criptojueu Rafel Valls; el passatge de Castillo Olite, a la sindicalista Francesca Vidal; el carrer de Josep d'Oleza retrà homenatge al promotor cultural Marc Ferragut; el carrer d'Alfambra, al pintor Joan Daurer; el carrer de Brunete, al pintor Joan Desí; el carrer de Gabriel Rabassa, a la política i escriptora Frederica Montseny; el carrer del Canonge Antoni Sancho, a la filòloga Aina Moll i la plaça del Bisbe Planas serà la plaça del Poble, com es coneix popularment.