Federico Grillo: "L'incendi és el principal gestor del territori, el que més neteja, i ho fa de la pitjor manera"
El reconegut expert en la gestió de grans incendis participa en una jornada sobre prevenció a les Balears
PalmaFederico Grillo és un dels grans experts internacionals en la gestió d'incendis forestals. Aquest estiu va haver de gestionar el que es va produir a Arafo Candelaria, a l'illa de Tenerife, el més greu del darrer estiu a l'Estat, que va afectar més de 15.000 hectàrees i va obligar a desallotjar més de 3.000 persones. Tot i remarcar que Espanya té operatius de primer nivell i de referència a tot el món, afirma que "tenim un problema molt greu, i és que l'incendi ens està guanyant la batalla". El director d'Emergències de Gran Canària es refereix al fet que "en l'extinció, ja hem tocat sostre". Ara és el moment de treballar en la prevenció, "perquè, actualment, el principal gestor del territori, el que més neteja, és l'incendi amb diferència, i ho fa de la pitjor manera, perquè després venen les pluges torrencials i generen erosions que s'enduen la terra".
Natura salvatge
Tots els experts coincideixen que un dels grans problemes dels incendis actuals és la gran quantitat de massa forestal viva i morta que hi ha a la muntanya, que fa que un incendi sigui més intens i menys controlable. La pitjor situació, segons Federico Grillo, és la dels habitatges enmig de la muntanya. Per això s'ha de conscienciar els propietaris i fomentar "el concepte d'autoprotecció", perquè en algun cas "viuen damunt un polvorí envoltat de natura salvatge que pot suposar un incendi sense capacitat de gestió". L'expert explica que el que s'ha de fer és tan senzill com mantenir net el perímetre, podant, eliminant esbarzers, canyes i tot allò que es pot cremar amb facilitat.
Grillo també es refereix a casos com els de les urbanitzacions que tenen una única via d'entrada i sortida: "es converteixen en autèntiques rateres que atrapen els residents. S'ha de fomentar la idea que les cases siguin búnquers de protecció, amb tot net al voltant i amb protocols senzills, de manera que es puguin refugiar a la casa quan no puguin sortir amb el cotxe de la urbanització".
De fet, explica que la majoria de les víctimes mortals es produeixen en les evacuacions. "La carretera s'omple de fum, hi ha accidents, gent que es perd i sortides de vehicles dels vials, i ens trobam els cotxes cremats amb els morts als costats de les carreteres". Tenir les vies netes, reduir els punts d'ignició, sense males herbes i controlar el cablatge que travessa les zones arbrades permet controlar millor els incendis. Tot el que es pugui fer prèviament s'ha de fer, insisteix.
"És molt trist quan tens incendis extrems com els dels darrers anys, i hi ha hores senceres en les quals no es pot fer res". L'expert reconeix la dificultat de prendre determinades decisions com les de no evacuar alguns residents o la de "fer servir el foc de tallafoc per davant de l'incendi, sacrificant muntanya o barris sencers per aturar-lo com el metge que ha d'amputar un membre per salvar el pacient". L'únic bo per ell és la capacitat de sacrifici de la gent i l'extrema solidaritat que es viuen en aquestes situacions d'excepcionalitat.
Mesures eficients
I què es pot fer? D'entrada, explica Grillo, la solució està en els propietaris que han d'assumir la seva responsabilitat, però també en la recuperació de l'activitat primària, afavorir el consum local o propostes com la que estan aplicant a Gran Canària de pagar als pastors entre 3.000 i 4.000 euros l'any per mantenir netes d'herba zones estratègiques.
I, sobretot, el que remarca és que "tots els que feim feina en el sector forestal demanam més intervenció en l'ordenació del territori per gestionar el combustible forestal, amb la participació de tots els actors afectats i establint accions concretes". Per a l'expert, s'han de marcar les zones que no es poden cremar mai i espais naturals en els quals els processos ecològics van sols: "No tenen res a veure una zona arbrada amb una urbanització o un nucli rural".