Societat Act. fa 0 min

Els hotelers denuncien actes vandàlics a la manifestació del 21-J

La FEHM assenyala el lloguer turístic il·legal com una de les causes de la massificació

ARA Balears
2 min
La vicepresidenta de la FEHM, María José Aguiló.

PalmaLa Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) ha assenyalat aquest dilluns que "la crítica constant" al turisme, principal activitat econòmica i motor que sustenta la major part de la feina a Mallorca "no és constructiva ni contribueix a una transformació en positiu per continuar evolucionant". En relació a la manifestació convocada per Menys turisme, més vida, des de la FEHM han denunciat publicament diversos actes vandàlics en establiments turístics. Tot i això, han celebrat el "respecte majoritari" dels manifestants.

En declaracions als mitjans de comunicació per valorar la manifestació d'aquest diumenge, la vicepresidenta executiva de la FEHM, María José Aguiló, ha dit que les manifestacions "no han de suposar un menyscapte als drets dels turistes" ni es poden produir "atacs personals, ni contra instal·lacions, com els que es van produir en alguns moments en el marc de la manifestació". Així, ha criticat "les pintades a façanes d'alguns establiments hotelers de Palma que obeeixen a accions vandàliques". També ha dit que es va esquitxar amb aigua a turistes que estaven asseguts a la zona de la plaça de Cort. "Respectem les manifestacions cíviques, condemnem el vandalisme i les activitats il·legals del tipus que siguin", ha remarcat.

Lloguer turístic

Per altra banda, a la FEHM els ha cridat l'atenció "l'activisme i despertar de col·lectius que no s'havien pronunciat fins ara", quan, segons diuen, "la situació és la mateixa dels darrers anys". A més, la federació ha assenyalat "l'absència de control suficient" sobre el lloguer turístic il·legal com una de les causes del problema de la massificació: "No paga impostos i priva el resident d'accés a l'habitatge". Ha censurat també el "creixement desmesurat" de les més de 92.000 places de lloguer turístic en els darrers vuit anys i ha atacat la xarxa de transport públic "deficient" i unes infraestructures viàries i aparcaments "insuficients i sense dimensionar", tenint en compte un augment de la població en els darrers 20 anys del 40%.

Aguiló ha explicat que, tot i això, moltes de les crítiques d'aquest diumenge no els sorprenen i ha reivindicat que el seu treball "està enfocat més a la creació de valor que de volum". Respecte als efectes negatius que pugui tenir la manifestació en l'àmbit internacional, Aguiló ha dit que "totes les manifestacions són legítimes", però que "l'acció pot tenir una reacció i pot tenir un efecte dissuasiu en els mercats emissors". Així, ha reiterat que ells estan centrats en el seu pla de treball consolidat sobre la base de "la gestió de la destinació en matèries com el compromís laboral, el transport col·lectiu, l'accés a l'habitatge, el control de l'oferta turística, la formació, el talent, la sostenibilitat i la circularitat".

stats