SOCIETAT

Els fematers reclamen sous dignes i més seguretat

Aquesta setmana comencen les negociacions per a un conveni autonòmic que millori les condicions de treball i posi fi a l’amenaça d’una vaga del sector a Mallorca

Els fematers reclamen  sous dignes i més seguretat
Miquel Barceló
06/09/2019
3 min

PalmaLa problemàtica del servei de recollida de residus a Mallorca exigeix una solució definitiva, que pot tenir el seu punt de partida aquest dilluns, 9 de setembre. A les nou del matí està convocada una reunió a la Direcció General de Treball, en què hi seran presents CCOO, en representació dels treballadors i com a sindicat majoritari, i les companyies Melchor Mascaró SA, FCC, Urbaser i Ferrovial. Davant la diversitat de sous que reben els empleats de les concessionàries, però baixos en generals, segons critiquen els treballadors, se cerca posar les bases per a un futur conveni autonòmic que els reguli i posi fi definitivament al conflicte. Els empleats reclamen: a la mateixa feina la mateixa retribució i, per tant, que hi hagi una certa uniformitat salarial en el sector i unes condicions de seguretat en el treball.

“Cal regular el sector amb un conveni col·lectiu que reconegui i compensi de manera justa el treball dels empleats i alhora que permeti als ajuntaments tenir una base regulada a l’hora de redactar el plec de condicions de les concessions”, explica Miquel Pardo, secretari general de la Federació de Construccions i Serveis del sindicat Comissions Obreres.

Sobre el sector de recollida de residus de tot Mallorca, excepte Palma, Calvià i Puigpunyent, que tenen municipalitzat el servei, hi ha l’amenaça d’una vaga, si no s’arriba a un acord. De fet, el 6 d’agost es va convocar una aturada indefinida a partir de dia 22 del mateix mes, que afectava uns 3.000 treballadors de neteja viària i recollida de fems, segons CCOO, i que hauria pogut convertir l’illa en un femer, tenint en compte que s’estava a l’apogeu de la temporada turística.

Implicació del Govern

La intervenció del Govern convidant totes les parts a negociar va fer possible ajornar la protesta. La reunió d’aquest dilluns ha de marcar, per tant, una nova fita en les relacions entre treballadors i les concessionàries del sector. Més encara pel fet que en els propers mesos sortiran a concurs diverses concessions a Alcúdia, al Raiguer, al Pla de Mallorca, etcètera, i “els ajuntaments necessiten estar tranquils, perquè fins ara no han posat clàusules pensant en els treballadors, tot i que el més lògic és que puguin calcular els costos del servei tenint en compte la despesa salarial regulada”, afegeix Miquel Pardo.

CCOO vol un conveni autonòmic que iguali les condicions laborals “posant línies vermelles per tal de millorar una situació que s’ha anat degradant”. Des del sindicat es recorda que el motiu de protesta no només són els sous baixos de la majoria de treballadors, sinó també les condicions en què fan feina, “amb vehicles de recollida que no estan en condicions i que posen en perill la seguretat dels treballadors quan han de pujar als camions que no han passat la inspecció tècnica”. Tot plegat ha anat crispant una part significativa del personal, fins que aquest estiu ha dit prou.

Manacor com a precedent

El polèmic servei de recollida de fems a Manacor, en mans de Lumsa, ha duit els treballadors a convocar dues vagues en els darrers tres anys. La primera, de sis dies, el juliol de 2016, va deixar totes les zones urbanes farcides de fems. Un increment d’un 1,2% va conformar la plantilla, on la major part dels peons no arribaven a cobrar 900 euros al mes, i uns 1.100 els conductors. La segona aturada tingué lloc el 22 i el 23 de juny de 2018, i acabà quan l’Ajuntament afegí 180.000 euros per un any al cànon anual, que és de 4,2 milions d’euros, amb la finalitat d’ampliar serveis i que els treballadors millorassin les pírriques nòmines. També en els dos darrers anys s’han planejat aturades a les comarques del Raiguer i el Pla de Mallorca, finalment desconvocades.

Les negociacions per un conveni autonòmic tindran la mediació del Govern, a través de la directora general de Treball, Virginia Abraham. “Esperam que tothom faci una lectura de la realitat del sector. A més de la qüestió salarial, s’han de tractar les condicions de treball. Si no hi ha acord, la gent anirà a la vaga perquè està cremada”, adverteix CCOO.

Els treballadors han recollit un 13% més de residus en quatre anys

Als treballadors de les concessionàries de recollida de residus urbans no perillosos se’ls ha incrementat la feina un 13% en els darrers quatres anys, mentre que les concessionàries han mantingut les plantilles. El total de residus recollits durant el 2018 fou de 654.037 tones i el 2015 fou de 579.469 tones, segons ha informat el departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, basant-se en dades de Tirme, Emaya, Saica Natur i TM Alcúdia. La fracció de matèria orgànica, amb un 47% d’increment, és la que més ha pujat en els darrers anys, després de passar de les 17.061 tones del 2105 a les 25.349 de l’any passat.

stats