El feminisme torna a sortir i empeny 500 persones als carrers de Palma pel 25N
La pluja no ha evitat que la ciutadania es manifesti contra la violència masclista aquest dijous
PalmaProp de 500 persones han sortit al carrer aquest dijous per mostrar el seu rebuig contra la violència masclista a Palma amb motiu del 25N, Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. Les agressions sexuals han estat protagonistes de la majoria de consignes de la manifestació: "No és no i la resta és violació" ha sonat durant gairebé tot el recorregut, que ha començat a la plaça del Mercat i ha acabat a la plaça d'Espanya.
Malgrat la pluja, el nombre de persones que s'han sumat a la concentració ha anat en augment des de l'inici, a les 19 h, fins al final, a les 20.30 h. Al seu pas pel carrer dels Oms —i al crit de "no ens miris, uneix-te"— els participants l'han ocupat de principi a final i a la seva arribada a la plaça Espanya l'han omplert de gom a gom.
Després que l'any passat el Moviment Feminista de Mallorca hagués de limitar l'acte del 25-N a una performance per culpa de les restriccions del covid-19, enguany han tornat amb més força. En lloc de llegir el tradicional manifest per cloure la manifestació, han decidit visibilitzar l'opressió que pateixen les víctimes de violència masclista llegint algunes vivències que dones de tota l'illa els han fet arribar.
Però abans, les organitzadores han demanat a totes les dones que hi eren presents que alcessin els seus mòbils amb la llanterna encesa si havien patit qualsevol mena de violència masclista al llarg de la seva vida. I centenars de dones han il·luminat la plaça en senyal de resposta.
Testimonis de la violència
El cas que ha obert la ronda de testimonis ha estat el de Carolina, de 42 anys, que va patir una agressió als 32: "Vaig estar amb el meu ex durant quasi tres anys. Estàvem tots sols i vàrem començar a discutir. Ell va començar a fer-me blackmail sense que me n'adonés per assegurar-se que si alguna cosa més passava, jo no el denunciaria. Un dia, després d'una discussió em va pegar. L'endemà vaig acabar la nostra relació i ell em va deixar anar. Em penedesc de no haver-lo denunciat i d'haver cregut ses seves mentides. Almanco vaig terminar la nostra relació abans que tot anés pitjor".
M. L. C., de 23 anys, explicava en el testimoni que ha fet arribar al Moviment un cas d'assetjament al carrer. "L'any passat, vaig sortir a sopar amb la meva parella pel barri de Santa Catalina. A un senyor home, per dir-li així, quan va passar per davant nosaltres l'únic que se li va ocórrer va ser dir-li a la meva parella: "eh tio, con esas tetas, si no te la follas tú, me la follo yo". Els dos vam quedar tan impactats que no vam ser capaços de reaccionar", relata.
Per la seva banda, C. P. F. , de 46 anys, recordava que "Quan tenia 11/12 anys anava a jugar a casa d'uns amics. Els pares també eren amics entre ells. Quan vaig començar a desenvolupar-me físicament, el pare seia al sofà amb mi, em ficava la mà per dins la samarreta i em tocava els pits dient: "Ay las tetitas, ay las tetitas" mentre reia. Se suposava que jo havia de riure, que era molt divertit, però jo em quedava paralitzada, amb por i fàstic, sense saber què fer. Ha estat enguany quan ho he contat".
Un testimoni anònim, de 30 anys, narrava en el seu cas un exemple de violència obstètrica. "Fa poc vaig anar a una consulta de ginecologia on el metge era un home. Em va dir el que havia de fer sense explicar-me les diferents opcions. El to de veu amb el que em parlava era condescendent, com si jo fos beneita. Quan li vaig aturar i li vaig dir que ho havia de meditar abans de prendre cap decisió, em va dir que ell "no se iba a pillar los dedos, y que yo podía decir ahora una cosa y luego otra, y meterle en un problema". Va dubtar de les meves intencions dolentes cap a ell, quan només li deia que volia pensar, reflexionar, informar-me bé. Em va fer sentir com una nina de 8 anys sense decisió sobre el meu propi cos".
Aquests han estat només alguns dels exemples amb què ha conclòs la concentració sota la pluja cap a les 20.30 h. Per tot això, les convocants han exclamat estar "fartes". "Fartes de veure com la violència masclista se sustenta en el silenci, la desídia i la passivitat d'aquesta societat", "Fartes que la violència sexual no sigui considerada delicte si no hi ha denúncia per part de la violentada", "Fartes de les violències masclistes també per internet i xarxes socials que sofreixen moltes dones, sobretot en etapa adolescent" i "Fartes de la publicitat i promoció d'un model turístic que incentiva l'explotació sexual de les dones", entre altres denúncies.