La fesomia dels passeigs marítims es qüestiona a les portes de la temporada
En les darreres setmanes s’ha recorregut l’autorització de taules, cadires i tendals a diferents punts del litoral
PalmaLa temporada alta no ha començat i ja han aflorat casos de terrasses que han ocupat platges presumptament sense autorització. De fet, el GOB presenta entre dues i tres denúncies d’aquestes característiques cada 15 dies, segons explica la portaveu, Margalida Ramis. L’entitat revisa les autoritzacions de Demarcació de Costes –competència del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Ecològic– a través de tres vies. Per una banda, la d’aquells locals que tenen una concessió amb permís de més de quatre anys, mètode que va caducar el 2018 –i, per tant, els encara vigents han d’estar específicament justificats–. Per l'altra, els de tipus temporal, que es renoven cada quatre anys i dels quals s’ha de revisar tant el termini com el correcte compliment, ja que de vegades se supera el nombre de mobiliari acreditat. I, finalment, la d’aquells locals que se situen en delimitació de domini públic. En tot cas, algunes denúncies són més mediàtiques que d’altres.
El futur de Capellans
El cas dels restaurants de Casetes dels Capellans, a la Platja de Muro, és un exemple en què conflueixen la revisió de la normativa de les terrasses i de la delimitació de domini públic. Precisament, aquesta setmana s’ha conegut que Costes ha fet cas omís del recurs d’alçada presentat pels propietaris dels locals per poder instal·lar les terrasses, després que l’octubre passat els restaurants no renovassin la concessió a causa d’un informe desfavorable de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. De moment, Can Gavella, Ponderosa Beach i Olimpia Opa & Oma no podran obrir els exteriors per Setmana Santa, com tenien previst. Els propietaris asseguren que, si no ho fan abans de maig, hauran d’acomiadar 60 treballadors, fet que els suposaria una despesa a cada un de devers 82.000 euros. L’Ajuntament assegura ser-ne part afectada, perquè els comporta perdre 120.000 euros anuals del pagament de les concessions, segons explica el batle, Miquel Porquer.
Així, el futur immediat de Capellans es troba en mans de Costes, que encara no ha tancat el cas, en espera que es defineixi la partió de domini públic de la zona. Segons fonts properes a aquest cas, els restauradors, l’Ajuntament i l’Associació de Veïns de Casetes dels Capellans es plantegen presentar noves al·legacions contra la proposta del Ministeri que deixa dins domini públic els tres restaurants i una vintena de casetes, que es veuen amenaçats. A banda d’això, el cas ha rebut suport popular. Al tancament d’aquesta edició, sumen 4.722 signatures recollides a través d’una plataforma a favor de la causa dels veïns i els restauradors.
Canvi d’aparença de Cala Rajada
El GOB ha denunciat en reiterades ocasions l’existència de terrasses sense autorització al passeig marítim de Cala Rajada que se situaven devora els establiments i que ocupaven l’avinguda d’Amèrica. En els propers mesos, la reforma del lloc suposarà un canvi de fesomia, sobretot pel que fa a la ubicació de les taules i cadires. Si fins ara es trobaven aferrades al mur, al límit amb la mar, després de les obres, que ja s’executen, quedaran a la mateixa altura que les façanes dels locals. Així, la primera línia quedarà lliure per als vianants, explica la regidora d’Urbanisme, Vies i Obres de Capdepera, Mónica Viejo.
Per altra banda, la Policia Local de Pollença ha precintat per ordre de l’Ajuntament una terrassa que es va instal·lar damunt l’arena de la platja del moll sense permís, segons assegura el batle, Bartomeu Cifre. L’edil explica que Costes “sanciona, però no actua”. Així, el Consistori s’ha vist obligat a intervenir-hi, ja que l’Ajuntament té les competències sobre les activitats.
Terrasses a la Platja d’Alcúdia
En els darrers dies s’ha conegut la denúncia del GOB a la instal·lació de mitja dotzena de plataformes amb taules, cadires i tendals al port d’Alcúdia. Concretament, són propietat dels locals que se situen davant l’edifici Xara i que, segons l’entitat, incompleixen la Llei de costes, ja que la concessió atorgada el 2020 no inclou cap ús comercial ni de terrasses per a l’activitat de bar. Els ecologistes exigeixen que s’investigui si hi ha incompliment per part de l’Ajuntament d’Alcúdia pel que fa a la caducitat del permís. Des del Consistori expliquen a aquest diari que les plataformes continuen allà perquè esperen que en les pròximes setmanes arribi la renovació de la concessió, ja que la documentació està enviada i, normalment, les autoritzacions –també de xibius, para-sols i gandules– arriben el mes d’abril, segons el regidor de Residus, Medi Ambient i Platges, Domingo Bonnín. Igualment, l’edil assegura que no han rebut cap notificació oficial del GOB ni de Costes i que les plataformes són allà “des de fa quaranta anys”.