Festes de l'escuma a la mar: el desgavell de les 'party boat' a Eivissa

Les empreses es promocionen a internet i vessen els residus a la mar, plena de taques blanques de sabó

05/09/2024
3 min

PalmaLes Balears s'han convertit en un parc temàtic del turisme i la darrera novetat ha arribat de la mà de les party boat a Eivissa. A més de la música a tot volum i excessos que les han caracteritzat des de la seva creació, ara han sumat festes d'escuma, que tiren tots els residus a la mar i prop de la costa, un fet del tot il·legal, com constata el vídeo que acompanya aquesta informació. Les empreses es promocionen a internet amb naturalitat i aquesta nova modalitat de festes als vaixells s'han convertit en un dels reclams de moltes companyies des del principi de l'estiu a l'illa Pitiüsa.

Cal destacar que el vessament d'escuma a la mar és il·legal tal com marquen les normes per a la navegació i seguretat marítima publicades al BOIB del 14 de febrer de 2015. La legislació prohibeix "qualsevol mena de vessament a la mar des de les embarcacions, motos d'aigua i artefactes". Els ajuntaments tenen l'obligació de controlar, vigilar i sancionar aquestes empreses que diàriament incompleixen la normativa.

Concretament, els promotors d'aquestes party boat ofereixen als seus clients (a més de la festa de l'escuma) una ruta des de Platja d'en Bossa fins a Santa Eulàlia. S'aturen a algunes cales que defineixen com "racons de somni a Eivissa". Tot això, sumat a l'habitual "barra lliure" de begudes alcohòliques, un DJ. amb música a tot volum i l'ús de motos aquàtiques prop de la costa i sense cap mena de control d'alcoholèmia.

Rafel Ruiz, exbatle d'Eivissa, ha denunciat la situació que es viu a través d'una piulada al seu compte personal de X. "Pensava que ho havia vist tot en aquesta malmesa illa! És terrible!", denunciava en la publicació. En declaracions a l'ARA Balears, Ruiz ha remarcat que en els darrers anys Eivissa s'ha convertit en un "parc temàtic" per als turistes on "hi ha barra lliure en l'àmbit urbanístic i zero límits i control en les empreses que es dediquen al turisme i al comportament d'aquests".

Ruiz explica que ell no va ser testimoni directe de la festa (mentre era a un restaurant de Platja d'en Bossa), però que en un moment del dinar es va girar cap a la mar i es va sorprendre quan la va veure "plena de coses blanques que suraven". Davant la seva sorpresa va demanar per aquest fet als treballadors de l'establiment de restauració, els quals, amb "tota normalitat", van explicar-li que era l'escuma de la party boat. "És el nostre pa de cada dia aquí, la mar queda tacada dels abocaments de la festa de l'escuma, duen tot l'estiu igual i ningú no diu res", van assegurar-li els treballadors.

En aquest sentit, explica que després de la normativa "antipartyboats" –aplicada pel Govern el 2016–, la "barra lliure" per fer el que volien va baixar, però que els darrers anys ha tornat amb molta força i baten rècords. "Pareix que competeixen per veure qui la fa més grossa", lamenta l'exbatle d'Eivissa.

"Ens estan expulsant d'Eivissa, entre el turisme i la massificació i els problemes d'habitatge ens sentim insultats", denuncia Ruiz que explica que alguns amics, funcionaris i amb estabilitat, s'estan plantejant abandonar l'illa davant la situació que es viu.

Més festes també a la Foradada

Mallorca també continua patint el problema de les festes als vaixells per als turistes. El passat cap de setmana una desena d'embarcacions va celebrar una macro party boat a la Foradada, enclavament situat a la serra de Tramuntana. Aquests iots van posar música a tot volum, mentre fondejaven molt a prop de la costa. L'esdeveniment, que té un perfil d'Instagram i una pàgina web, feia mesos que s'organitzava i tenia un llistat de convidats tancat, tots ells d'origen britànic. Els veïns van denunciar els fets a causa del renou que feien els assistents i l'elevat volum de la música.

Malgrat que la llei prohibeix celebrar festes a vaixells, no hi va haver cap mena d'actuació policial i la festa va durar fins que es ponia el sol i les embarcacions tornaren a la costa.

stats