Filòsofs, científics, químics i biòlegs carreguen contra el Col·legi Professional Docent
Al·leguen defectes de forma en els estatuts, diferències entre les versions en castellà i català i intromissió en les seves competències
PalmaEl Col·legi de Llicenciats i Doctors en Filosofia i Ciències, el Col·legi de Químics i el Col·legi de Biòlegs de les Illes Balears han presentat recursos contra l'aprovació dels estatuts del Col·legi Professional de Docents de les Illes Balears, segons informen fonts de l'Assemblea de Docents.
En els documents, als quals ha tingut accés l'ARA Balears, els diferents col·legis professionals al·leguen defectes de forma i diferències entre les versions dels estatuts en català i castellà. També protesten pel fet que els estatuts de l'òrgan de representació dels docents els atribueix el dret exclusiu a la formació dels professionals, un fet en el qual els que han presentat els recursos no estan d'acord, perquè consideren que també és competència seva. Una de les al·legacions, feta per part del Col·legi de Biòlegs, és que les parts afectades no han tingut "marge per fer al·legacions" als estatuts dels docents.
Discrepàncies entre professions
Així mateix, una al·legació compartida pels diferents col·legis denunciants és que, segons diuen, els estatuts del Col·legi Professional Docent s'extralimiten en les seves funcions, pel fet que s'atribueixen la representació exclusiva dels professionals que s'hi adhereixin –en aquest cas, filòsofs, biòlegs, científics i químics– i recorden que no està permesa la doble col·legiació. D'aquesta manera, reclamen que no es permeti que llicenciats d'altres branques es puguin sumar a l'òrgan docent, atès que –consideren– els correspon a ells representar-los, pel fet que són docents perquè són biòlegs, per exemple, i no a l'inrevés.
En el cas dels químics, denuncien que els estatuts no reflecteixen la forma de finançament del Col·legi. "S'estipula que la col·legiació pot ser gratuïta, per tant, el seu pressupost quedaria en mans de subvencions i donacions i, en conseqüència, no seria autosuficient per funcionar; una qüestió, aquesta darrera, que és d'obligat compliment per a tots els col·legis professionals", remarquen.
Cal recordar que el Col·legi de Docents va néixer després de quatre anys de tramitació i la seva aprovació va ser considerada una “fita històrica”. El document dels estatuts es va publicar al BOIB el 8 de juliol, just abans que el Govern del Pacte de Progrés cessàs en els seus càrrecs. Segons va exposar en el seu moment el col·lectiu Docents en Moviment, alguns dels avantatges que aporta el Col·legi de Docents són la formació inicial i contínua del professorat; l'elaboració de polítiques i estratègies per tal de garantir la convivència en els centres educatius, i l'assessorament i consulta en la generació de normativa que estigui relacionada amb l'exercici de la professió, entre d'altres.