Fins a 10 denúncies per intentar frenar la multiconsulta que vol celebrar Colau
Quatre dels recursos estan impulsats per Agbar, de manera directa o indirecta
BarcelonaLa multiconsulta que vol celebrar el govern d’Ada Colau durant el mes de maig ha tocat os. Els ciutadans han recollit més de 23.000 signatures per demanar que es pregunti sobre la municipalització de l’aigua. El canvi té defensors (entre ells el govern de Colau) però també detractors. L’empresa Agbar ha presentat directament o indirectament una bateria de recursos per impedir la consulta popular. La pregunta es debatrà avui al ple municipal i la regidora de Participació, Gala Pin, va demanar ahir a la resta de partits que “no li facin el joc” a aquesta empresa i “donin suport” a les consultes. Per tirar endavant les preguntes proposades pels ciutadans cal només una majoria simple. En total hi ha dues preguntes proposades per la ciutadania (necessitaven l’aval d’almenys 15.000 signatures) i dues més proposades pel govern. ERC ja ha dit que votarà a favor de les dues presentades per la ciutadania, entre elles, la de municipalitzar l’aigua. El vot de la resta de partits encara no se sap, però les formacions ja han expresat la seva precoupació per aquesta judicialització.
“Ofensiva judicial”
En total hi ha 10 recursos, entre penals, administratius i contenciosos i, d’aquests, quatre estan impulsats per l’empresa que actualment gestiona el servei d’aigua de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) o per altres associacions vinculades al grup. A més, s’han registrat també fins a cinc sol·licituds per revisar els expedients de la multiconsulta, tres de les quals, per persones vinculades a Agbar. Pin denuncia que “la multinacional Agbar ha iniciat una ofensiva judicial” per evitar que se celebri la multiconsulta i va titllar aquest moviment com “un atac a la sobirania i a l’autonomia municipal, un atac a la institució”.
Una de les entitats més actives a l’hora de denunciar és la Cambra de Concessionaris i Empreses vinculades al Sector Públic en l’Àmbit de les Infraestructures, els Equipaments i els Serveis Públics (CCIES). Darrere d’aquest nom hi ha una associació d’empreses concessionàries que treballen amb l’administració pública. Una és Suez, l’empresa propietària d’Agbar. CCIES ha presentat dos recursos contenciosos administratius. Un és contra l’acord del plenari que el dia 6 d’octubre va permetre aprovar el reglament de participació ciutadana. El reglament es va aprovar amb els vots de BCNComú, PSC, ERC, dos de la CUP i el del regidor no adscrit. Hi va haver un vot en contra de la CUP (com a protesta pel paper de l’Ajuntament durant l’1-O) i les abstencions de PDECat, PP i Ciutadans.L’altre recurs del CCIES és contra l’admissió de la iniciativa ciutadana per promoure la consulta sobre la gestió de l’aigua. També han denunciat la multiconsulta l’empresa mixta Aigües de Barcelona, de la qual Agbar és el principal accionista i Sociedad General de Aguas és la matriu del grup. Aquests dos recursos administratius són en contra de la decisió d’haver admès a tràmit la consulta sobre la municipalització de l’aigua.
Altres causes
El govern d’Ada Colau també haurà d’afrontar tres denúnicies més interposades perl’Associació per a la Transparència i la Democràcia (ATCD); una altra de la delegació del Govern i una altra de l’associació Advocats Catalans per la Constitució. Finalment, la darrera prové d’una de les empreses que van concursar per oferir el seu servei i que va acabar perdent (3CS Cambios Estratégicos). La tinenta d’alcaldia Gala Pin defensa que, tret d’aquesta última denúncia, tramitada per un tema de contractació, “la resta el que estan fent és qüestionar la capacitat que té l’Ajuntament per fer consultes”. “Ens estan dient que no tenim legitimitat per organitzar-les”, va afegir Pin.
La tinenta d'alcaldia Gala Pin defensa que, tret d'aquesta última denúncia, tramitada per un tema de contractació, "la resta el que estan fent és qüestionar la capacitat que té l'Ajuntament per fer consultes". "Ens estan dient que no tenim legitimitat per organitzar-les", va afegir Pin.
Els serveis jurídics de l'Ajuntament de Barcelona van donar validesa al reglament aprovat en sessió plenària el 6 d'octubre i han estudiat tots aquests recursos que s'han presentat. Segons l'informe intern, al qual ha tingut accés l'ARA, "la consulta reuneix tots els requisits establerts". Els serveis jurídics, en el seu informe, recorden que les consultes estan avalades per la Carta Municipal de Barcelona.
Debat al ple
L'Ajuntament de Barcelona celebrarà aquest dimarts un ple per votar les preguntes de la multiconsulta. Els partits encara no han fet públic el sentit del seu vot, però sí que han mostrat la seva preocupació davant la pluja de denúncies. "Els partits estan a favor de donar la veu a la ciutadania però quan ho fan i posen en risc els interessos d'una empresa ja no hi estan tant a favor", denuncia Pin. Les dues preguntes proposades per la ciutadania que es debatran demà al ple necessiten una majoria simple per ser aprovades.
L’altra pregunta que es plantejarà als barcelonins, si s’aprova la multiconsulta, és el canvi de nom per a la plaça d’Antonio López, a la Via Laietana. La proposta que hi ha sobre la taula és que la nova denominació sigui "plaça Idrissa Diallo", en record al noi que va morir al Centre d’Internament de la Zona Franca l’any 2012. Els impulsors d’aquesta consulta han aconseguit recollir 15.312 signatures. La consulta per municipalitzar l’aigua compta amb 23.206 firmes. Segons el reglament, calen més de 15.000 signatures per organitzar una consulta.