PalmaEl fiscal entén que la doctora i l'infermer acusats de la mort d'Alpha Pam–un home d'origen senegalès mort a Mallorca el 21 d'abril del 2013 per una tuberculosi no diagnosticada– "no tenien constància" que existís un brot de la malaltia en el moment en què va ser atès. Segons ha informat Europa Press, el fiscal apunta que "no va haver-hi omissió" d'atenció sanitària i no hi veu delicte.
Així ho ha manifestat aquest divendres la Fiscalia en les seves conclusions durant la tercera i darrera sessió del judici, que ha quedat vist per a sentència. Al banc dels acusats s'han assegut l'infermer i la doctora que varen atendre Pam el 5 d'abril de 2013, quan va acudir a urgències de l'Hospital d'Inca.
Prèviament, havia estat atès en un centre d'Atenció Primària de Can Picafort, on el varen derivar a l'hospital perquè li fessin una valoració i radiografia de tòrax amb la finalitat de confirmar o descartar tuberculosi. També es va especificar que el pacient havia tingut contacte amb tuberculosos.
Sobre la base d'aquests fets, el Ministeri Públic considera que "no hi ha relació de causalitat entre l'atenció que va rebre Pam el 5 d'abril del 2013 i la seva mort dies després". En aquest sentit, assenyala com a fets provats que Atenció Primària i l'hospital "no estaven connectats ni tenien relació", que en aquell moment hi havia un brot de tuberculosi a Can Picafort que desconeixien els acusats i que la doctora del centre de salut va derivar Pam a urgències de l'Hospital Comarcal perquè li fessin una placa de tòrax, "deixant tota l'actuació al pacient".
Això, unit al factor que no s'adoptàs un protocol d'aïllament per sospita de cas de tuberculosi per part de l'hospital, ratifica més el desconeixement per part dels sanitaris d'una possible infecció per la malaltia. D'altra banda, el fiscal ha reconegut que, encara que no queda provat que Pam mostràs el volant d'Atenció Primària -en el qual es feia referència a contacte amb tuberculosos- ni a triatge ni a la consulta de la doctora, amb les declaracions dels testimonis s'entén que "va ser atès en tot moment".
Homicidi per imprudència professional greu
Per part seva, l'acusació particular manté la petició d'un any de presó i tres d'inhabilitació, ja que considera que els sanitaris varen cometre un delicte d'homicidi per imprudència professional greu. A més, reclamen que s'aboni a la mare de la víctima la quantitat de 90.000 euros.
En el torn de conclusions, la lletrada ha defensat que Pam va acudir a urgències amb l'informe de derivació d'Atenció Primària, "fet que ha estat negat pels acusats", i que no es pot demostrar que no acudís a l'hospital en altres ocasions al marge del 5 d'abril, quan va ser atès pels acusats.
Així mateix, ha argumentat que, en cas que el pacient no hagués presentat el volant d'Atenció Primària, igualment des del sistema informàtic de l'hospital es podia veure l'indicatiu que havia estat en contacte amb tuberculosos, per la qual cosa es va cometre una "negligència professional greu".
"No va tornar a l'hospital"
Per altra banda, la defensa de l'infermer de triatge ha assenyalat que va atendre el pacient de manera adequada i "sense infringir cap norma", perquè li va donar prioritat perquè fos atès. A més, ha al·legat que, una vegada Pam va sortir de l'hospital amb un diagnòstic de bronquitis, "se li va advertir que, si no millorava, havia de tornar al centre i no ho va fer".
En la mateixa línia s'ha expressat l'advocat de la doctora, qui ha valorat que, una vegada va diagnosticar Pam i "sense tenir-ne l'obligació, va aconseguir els medicaments i els hi va entregar de manera gratuïta". Així mateix, ha reiterat que "no queda acreditat que el pacient dugués el volant d'Atenció Primària" ni que l'Hospital d'Inca tingués coneixement en aquell moment d'un possible brot de tuberculosi a Can Picafort.
"La defunció de Pam és una absoluta desgràcia del sistema, que no va saber donar resposta correcta a una situació de salut pública, però això no és culpa dels acusats", ha subratllat.
"No vaig tenir cap informació de tuberculosi"
Amb tot, la doctora ha insistit que no va tenir "cap informació de tuberculosi" en el moment en què va atendre Pam i que es va guiar per "la informació que va donar el pacient, que va ser tossina i mal de coll". A més, ha recordat que va demanar tant al pacient com al seu company que tornassin a l'hospital "per constatar que el tractament era eficaç".
"No hi ha dia que no sofreixi per la seva mort, però si avui tingués la mateixa informació que aquell dia actuaria de la mateixa manera", ha manifestat la doctora.
Els fets
Els fets jutjats aquest dimecres varen ocórrer el 2013, quan Pam va acudir al centre de salut de Can Picafort acompanyat d'un amic seu i va ser derivat a l'Hospital d'Inca perquè li fessin una valoració i radiografia del tòrax amb la finalitat de confirmar o descartar el contacte amb tuberculosi davant la simptomatologia que presentava. En el full de derivació d'Atenció Primària de Can Picafort, la facultativa adscrita al centre va fer constar una diagnosi de contacte amb tuberculosos, així com la seva derivació a urgències de l'Hospital Comarcal "per a 'rx tòrax' i valoració, atès que hi havia hagut un brot de 'tbc' a Can Picafort i se sospitava que aquest en fos el cas primari".
L'acusació assegura en aquest sentit que dies després Pam va acudir al centre hospitalari amb el full d'Atenció Primària, però que li varen denegar l'accés a urgències perquè no tenia la targeta sanitària. L'afectat va acudir novament a l'hospital el 5 d'abril i va ser atès després de 40 minuts d'espera. Segons la denúncia, l'assistència mèdica va durar cinc minuts i li varen diagnosticar una bronquitis. Finalment, el 21 d'abril, Pam va morir en el seu domicili per tuberculosi, segons l'autòpsia.