La Fiscalia es defensa ara per l’escàndol de prostitució de menors i ataca l’IMAS
L’organisme reconeix en la memòria del 2019 que li manquen recursos humans i materials per afrontar els casos relacionats amb els més joves
PalmaLa Fiscalia de les Balears defensa en la seva memòria anual del 2019 la feina feta en relació amb l’escàndol d’explotació sexual de menors tutelades per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) i carrega contra aquesta institució, que depèn del Consell de Mallorca, la culpa d’haver descuidat les seves obligacions amb les menors afectades.
D’una banda, la Fiscalia respon a les acusacions de manca d’implicació en el seguiment d’aquests casos, fetes, segons l’organisme, per “determinats representants polítics”, i destaca que “les comunicacions” que se li han fet “sobre aquestes possibles situacions” han donat lloc a “diversos procediments judicials”. A més, l’organisme assegura que els esmentats casos d’explotació sexual “s’han investigat totalment”, o bé per un jutjat o bé per la Fiscalia mateixa.
El gener, després que l’IMAS reconegués que 16 menors que tenia sota la seva tutela havien estat explotades sexualment, la consellera d’Afers Socials del Govern, Fina Santiago, va assenyalar que l’equip tècnic de la Fiscalia no s’havia implicat prou en el seguiment dels casos dels menors afectats. En canvi, la Fiscalia de les Balears lamenta “una inadequada comprensió” de les seves funcions, particularment de les de la Secció de Menors, la qual, insisteix, s’associa de manera equivocada a “una espècie de punta de piràmide on s’acumularien competències de tota classe”.
De fet, la Fiscalia carrega contra l’IMAS afirmant en la memòria que, després de denunciar, la institució responsable de la tutela de les menors va descuidar les seves obligacions envers elles.El document destaca que hi ha “certes institucions” que ignoraren, “de manera interessada de vegades”, el que “s’havia de continuar fent amb les menors” i que es varen centrar en les actuacions posteriors tant de la Fiscalia com de la policia i els jutjats. Malgrat que en aquest punt de l’informe no es menciona directament l’IMAS, sí que s’afirma en altres ocasions que aquesta institució és la “competent en matèria de protecció de menors a Mallorca”.
Malgrat les crítiques, fonts de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials han assegurat que la institució no ha fet “cap desistiment de funcions”. “Ho feim el millor possible amb els recursos que tenim”, subratllen, a més d’indicar que aquesta problemàtica no afecta una única institució. “N’hi ha moltes que hi tenen a veure i totes tenim solucions parcials. Si compartim informació i protocols comuns, es pot avançar molt més”, afegeixen.
La Fiscalia també nega “l’existència d’una xarxa de prostitució infantil”, segons denunciaren “alguns educadors de centres d’acollida, referint-se a 16 menors prostituïdes”. “Després de les corresponents investigacions, de moment no s’ha pogut demostrar l’existència d’aquesta xarxa”, insisteix l’informe. Però fonts de Protecció de Menors expliquen que, com a mínim, es pot parlar d’una estructura per prostituir les joves tutelades, independentment del sentit judicial que la Fiscalia vulgui donar al concepte “xarxa”. Assenyalen que les menors varen acudir a uns locals i pisos determinats -sempre els mateixos-, amb uns acompanyants concrets, i que sabien on anar i a qui cridar, i que tot això implica l’existència d’una mínima organització.
Des de l’IMAS reconeixen que “és cert que hi ha hagut un menor captador i zones de Palma que han estat punts de trobada”, però també indiquen que “hi ha casos que no tenen relació entre ells”. Així mateix, destaquen que es tracta d’investigacions “secretes” i es remeten a l’informe del comitè d’experts, que es presentarà en qüestió de setmanes. “Amb els resultats i conclusions, es podrà parlar del que s’ha fet i es podran posar en marxa les recomanacions dels experts”, diuen.
Manca de recursos
En un altre dels punts de la memòria, la Fiscalia reconeix la manca de recursos humans i materials de la Secció de Menors per fer front a la càrrega de treball, la qual ha experimentat “un augment generalitzat” i ja considera un “problema conjuntural”.
El document parla de l’eliminació d’un dels sis equips fiscals que s’encarregaven tant de la reforma com de la protecció de menors, i diu que només hi ha hagut un funcionari provisional per cobrir dues baixes. A més, l’informe parla d’un “greuge comparatiu” respecte d’altres seccions i d’una “contínua sol·licitud” de canvis de lloc de feina.Quant als centres de reforma de menors, els quals són competència del Govern, la Fiscalia critica la manca de places i la llista d’espera per accedir-hi. Fonts de l’Executiu reconeixen aquests problemes, els quals esperen resoldre en acabar l’ampliació d’Es Pinaret.