La Fiscalia demana tota la informació sobre causes d'abusos de l'Església a menors

La Moncloa dubta amb la comissió d'investigació al Congrés i estudia el "millor" mecanisme per esclarir els fets

L’exministra Dolores Delgado, en una imatge d’arxiu.
01/02/2022
3 min

MadridLa Fiscalia General de l'Estat ha sortit al pas del debat polític i social creat al voltant dels abusos de l'Església a menors. En paral·lel, la mesa del Congrés també ha tramitat aquest dimarts la proposta d'una comissió d'investigació promoguda per Unides Podem, ERC i EH Bildu. L'objectiu del ministeri públic no és centralitzar els procediments penals que es puguin obrir o hi hagi oberts, sinó conèixer quants n'hi ha per tenir la informació. Així, la Fiscalia General de l'Estat va dictar un ofici aquest dilluns al vespre dirigit a les fiscalies superiors en què sol·licitava que, en deu dies, remetessin totes les dades al respecte.

Fonts del ministeri públic subratllen que les aplicacions informàtiques de què disposa la institució no permeten conèixer amb concreció tota la informació de les causes obertes en fiscalies territorials. La finalitat és tenir una "visió global" i un "diagnòstic" de la situació, indiquen les mateixes fonts, que insisteixen que els procediments en curs han de continuar als tribunals i fiscalies competents. La via penal contra presumptes abusadors de menors té el seu recorregut limitat, tot i que la nova llei de la infància va ampliar el termini de prescripció dels delictes. Segons la gravetat, prescriuen entre 5 i 15 anys després que la víctima hagi complert 35 anys, de manera que els majors de 50 anys ja no poden denunciar.

En l'ofici de la Fiscalia, al qual ha tingut accés l'ARA, s'especifica que el gener del 2019 el ministeri de Justícia va fer una petició sobre diligències obertes vinculades a agressions i abusos en el si de congregacions, col·legis o qualsevol altra institució religiosa. La informació que va rebre va ser parcialment satisfactòria, especialment perquè els últims mesos s'han anat coneixent més casos a través dels mitjans de comunicació. Per això, ara la Fiscalia fa una nova petició per complementar les dades de què ja disposa.

La Moncloa va apuntar aquest dilluns que l'actuació de la Fiscalia "s'emmarca en l'àmbit de la seva autonomia i de les seves competències", i va advertir que això no esgota "les mesures que el govern està estudiant per esclarir els fets i impedir que tornin a repetir-se". "Aquestes mesures podran incloure iniciatives parlamentàries", va informar la secretària d'Estat de Comunicació. El debat sobre quina eina és la més adequada, però, continua obert. El PSOE avala aquest dimarts la comissió d'investigació en el seu tràmit a la mesa, sense aclarir si també es posicionarà així quan s'hagi de votar definitivament.

Algunes víctimes es van reunir dilluns amb representants d'Unides Podem per pressionar els socialistes perquè acceptin la comissió, però també augmenten les veus que consideren que el debat s'hauria d'allunyar del terreny parlamentari per evitar la picabaralla política habitual en fòrums com aquest. "No volem circs ni espectacles mediàtics", asseguren fonts socialistes. El PNB proposa una comissió d'experts independent que no exposi tant les víctimes, i també ho defensa Miguel Hurtado, víctima d'abusos a l'abadia de Montserrat que ha aconseguit més de 50.000 firmes en una petició a Change.org perquè es creï el que ha anomenat una "comissió de la veritat". El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha afirmat aquest matí en una entrevista a SER Catalunya que les dues comissions podrien acabar vinculant-se.

Sánchez es reuneix amb víctimes dijous

Mentrestant, la Moncloa analitza la millor fórmula i qualifica de "legítima" la comissió d'investigació, suggerint així que no sembla la més adequada. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, no ha entrat en concrecions perquè s'està estudiant la manera que permeti "esclarir els fets, reparar el dolor i garantir que no es tornin a repetir" situacions com les que, darrerament, les víctimes han anat denunciant públicament. De moment, el president espanyol, Pedro Sánchez, es reunirà aquest dijous a la tarda amb víctimes d'abusos sexuals, tal com es va comprometre a fer amb l'escriptor barceloní Alejandro Palomas. Encara queden dues setmanes perquè el Congrés es posicioni definitivament sobre la comissió d'investigació i fonts de la Moncloa apunten que, abans, l'executiu ja haurà pres una decisió de quina iniciativa impulsa.

stats