La Fiscalia de les Illes veu "ineficaces" les ordres de protecció de violència masclista

El Ministeri Públic denuncia en la memòria del 2021 que els jutjats de violència sobre la dona de Mallorca no tenen un metge forense adscrit

Jutjats
27/09/2022
3 min

PalmaLa Fiscalia de les Balears considera les ordres de protecció a les dones víctimes de violència masclista són una "mesura ineficaç", atès el seu compliment. Així ho adverteix la Fiscalia de la Comunitat Autònoma a la memòria del 2021, que va tramitar la setmana passada al Parlament de les Illes. El primer apartat del capítol cinquè, Violència domèstica i de gènere, està elaborat per la fiscal delegada d'aquesta secció, Mercedes Carrascón, qui atribueix aquesta ineficàcia a diverses mesures.

Per un costat, Carrascón assenyala que els cossos i forces de seguretat de l'Estat es troben amb "dificultats per controlar el compliment" de les mesures de protecció de les víctimes. Per un altre costat, la fiscal exposa com a motiu "l'incompliment voluntari" de les ordres per part "de les destinatàries", és a dir, que les víctimes es boten les mesures. "Al cap de pocs dies de la concessió [de l'ordre], compareixen al jutjat per interessar l'aixecament de l'ordre", argumenta.

La fiscal afegeix que s'han trobat "en bastants supòsits" que, en el cas dels fills –que també es consideren víctimes–, la dona demana que es puguin mantenir les visites. "Entenen que el fet no afecta la relació del progenitor amb els fills", apunta, tot i que "generalment" la resolució del jutjat és "suspendre les visites". Així, durant el 2021 es varen concedir a les Balears 675 ordres de protecció i 128 ordres d'allunyament.

Sense metges forenses

A banda d'això, la Fiscalia de la Comunitat Autònoma adverteix que "les Unitats de Valoració Forense Integral (UVFI) no s'han implantat encara". Per la Llei orgànica de violència de gènere del 2004, els Instituts de Medicina Legal i Ciències Forenses havien d'integrar UVFI. Aquestes han de ser unitats funcionals formades per professionals de la medicina, la psicologia i el treball social forense, per tal de construir un sistema probatori de qualitat en els casos de violència masclista. La seva tasca consisteix a avaluar la víctima, els agressors i l'entorn per aportar el màxim d'informació als jutjats.

Com a conseqüència, "a Mallorca, tant a Palma com a Inca i Mancor, manca, fins i tot, un metge forense adscrit als jutjats de violència sobre la dona", adverteix Carrascón. En aquests jutjats és "el metge forense de guàrdia qui fa els corresponents informes relatius a la víctima en la majoria de casos i només en comptades ocasions respecte del denunciat", afirma. Tenint en compte que aquests forenses han d'atendre la "resta d'assumptes del jutjat", això "genera llargues esperes a la víctima", adverteix. Pel que fa a Menorca i Eivissa, "existeix un equip psicosocial format per un psicòleg i una treballadora social que assumeixen no només violència masclista, sinó tots els jutjats i tota mena d'informes".

Més denúncies

En termes generals, la fiscal delegada de violència masclista també subratlla que durant el 2021 el seu servei ha percebut "un augment de les denúncies després de l'estat d'alarma", la qual cosa fa encara més necessari crear "un tercer jutjat de violència sobre la dona". A més, Carrascón incideix en els casos que la víctima ha denunciat després d'un període curt de relació com un possible indicador de "la consciència de les víctimes de la necessitat de denunciar i obtenir la protecció necessària".

També s'ha observat "un augment en les denúncies presentades per dones joves, en alguns casos menors d'edat, en què els suposats autors també són persones joves", manifesta la fiscal. En aquest sentit, Carrascón afegeix que han crescut "els delictes comesos a través de les xarxes socials", en els quals "és difícil accedir a les proves".

stats