Salut
Societat06/04/2024

La Fiscalia investiga els efectes adversos del Nolotil, l'analgèsic més utilitzat a Espanya

El Defensor del Pacient va presentar al febrer una denúncia per retirar el medicament, com ja han fet altres països

BarcelonaÉs un dels analgèsics més utilitzats a Espanya, per davant de l'ibuprofèn, i el desè medicament que més es prescriu per al dolor intens i el tractament de la inflamació, si bé no hauria de ser el fàrmac de primera elecció per a aquests símptomes. Parlem del metamizol, el principi actiu de medicaments com el Nolotil, i que ara la Fiscalia de l'Audiència Nacional investiga pels possibles efectes adversos que es vinculen al seu consum. El ministeri públic ha iniciat diligències preprocessals a partir d'una denúncia de l'associació del Defensor del Pacient contra aquest analgèsic comercialitzat des de fa més de 50 anys i que fa uns cinc anys que està en el punt de mira pels seus efectes secundaris. De fet, el Nolotil ja s'ha retirat en diversos països com el Regne Unit o Suècia. 

L'origen d'aquesta investigació és una denúncia del Defensor del Pacient, el febrer passat, davant la Fiscalia de l'Audiència Nacional per les reaccions adverses detectades en diversos turistes britànics atesos en centres sanitaris espanyols, en què es demanava la prohibició d'ús en ciutadans de països on s'ha prohibit la comercialització. També es van presentar denúncies a la Fiscalia General de l'Estat i a la Fiscalia Provincial de Madrid, i consta també un recurs contenciós administratiu interposat per l'Associació d'Afectats per Fàrmacs (ADAF) per demanar la prohibició precautòria. 

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, la polèmica sobre el metamizol es remunta al 2018, quan l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) va recomanar als professionals sanitaris no prescriure ni utilitzar Nolotil en turistes del nord d'Europa per la notificació de reaccions secundàries greus; fins i tot, amb les morts de britànics atesos a l'Estat amb el fàrmac. De fet, se sospita que nòrdics i britànics són més sensibles a un efecte molt greu del metamizol, que és l'agranulocitosi, un trastorn que es dona quan el nombre de glòbuls blancs cau de sobte i la persona és més vulnerable a patir infeccions.

Segons Camarasa, la incidència de l'agranulocitosi a Espanya és "molt excepcional", d'uns 5 casos per milió d'habitants. "És un efecte secundari conegut, però amb molt poca prevalença al sud d'Europa", explica a l'ARA el degà de farmàcia i ciències de l'alimentació de la Universitat de Barcelona, Jordi Camarasa. "No sabem per què les poblacions del nord, sobretot Regne Unit i Irlanda, la incidència és una mica més elevada, però se sospita que és susceptibilitat o predisposició genètica", afegeix l'expert. També es poden donar altres efectes secundaris greus, com la toxicitat gàstrica i fins i tot danys hepàtics. "Però el Nolotil és segur: tots els medicaments autoritzats per l'Aemps i Europa són eficaços i segurs", insisteix. 

Cargando
No hay anuncios

Abús de prescripcions

L’any 2022, a l'Estat, es van vendre 27,8 milions d'unitats, segons l’agència Efe. Per consumir aquest fàrmac, el metge l'ha de prescriure. "Ja abans del 2018 hi havia la indicació de fer servir el metamizol amb prudència pel risc d'agranulocitosi", explica el metge de família i vocal de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), Jordi Mestres. Però durant molt de temps, explica, hi havia ampolles de metamizol amb dosis molt altes –l'equivalent a quatre càpsules de 500 mg– que es feien servir "molt alegrement" per al dolor intens. "Hi ha hagut un cert abús de prescripció per a malalties cròniques i fins i tot s'ha consumit per al dolor d'un mal de cap", planteja Mestres. 

Cargando
No hay anuncios

Segons el metge, el Nolotil no és el fàrmac de primera elecció ni per al dolor ni per a la febre –no està indicat com a antipirètic– si es pot fer servir ibuprofèn o paracetamol. "És cert que en pacients grans, que tenen contraindicat els antiinflamatoris i el paracetamol queda curt per al seu dolor, se'ls acaba receptant Nolotil o altres fàrmacs amb metamizol", explica. No obstant això, aquest medicament mai s'ha de receptar per al dolor crònic, sinó per a ocasions puntuals i durades curtes, si bé a visites d'urgències, tant a la primària com a l'hospital, es fa servir de forma intramuscular. Mestres alerta que, sobretot en gent gran, cal extremar la precaució i fer-los seguiment i revisar els plans de medicació per evitar la cronicitat de les receptes de metamizol i anticipar-se als potencials efectes secundaris que es poden desencadenar. 

Ara bé, no hi ha alertes específiques contra el Nolotil a Espanya. De moment, la Fiscalia ha acordat demanar a l'Aemps que remeti un informe sobre empreses, fabricants, importadores, comercialitzadores i distribuïdores a Espanya del Nolotil, així com les autoritzacions atorgades i la comunicació de reaccions adverses. També es demana una indicació dels països on s'ha retirat del mercat i les raons per les quals es manté la comercialització a Espanya. L'objectiu és determinar si existeixen responsabilitats per part dels fabricants, comercialitzadors i organismes que l'han validat.

Cargando
No hay anuncios

La ministra de Sanitat, Mónica García, no ha volgut valorar la decisió de la Fiscalia, però sí que ha recordat que "com tots els medicaments", el Nolotil també té "efectes secundaris". En concret, ha remarcat, "en alguns casos, cal supervisió i que hi hagi un seguiment" després de la prescripció. "Sempre que s'avalua i que s'introdueix qualsevol medicament, es tenen en compte els beneficis i els riscos i es prioritzen els primers", s'ha limitat a dir en una entrevista a Catalunya Ràdio. En aquest sentit, ha remarcat que l'Aemps fa farmacovigilància a Espanya per "vigilar quins són aquests efectes secundaris", ha conclòs.