Corrupció
Societat 27/06/2024

La Fiscalia reafirma la seva petició de presó per a l'exbatle de Felanitx pel cas Platges

Per a l'exregidor de Platges, el fiscal demana quatre anys de presó i 23 d'inhabilitació perquè també està acusat d'un delicte de revelació de secrets

ARA Balears
2 min
A la primera fila del banc d'acusats, l'exbatle de Felanitx Gabriel Tauler, i l'exregidor de Platges Juan Ramón Vidal.

PalmaLa Fiscalia Anticorrupció ha reafirmat aquest dimecres la petició de dos anys de presó i 20 anys d'inhabilitació per al batle de Felanitx, Biel Tauler (PP), per prevaricació continuada i frau pel presumpte tripijoc del concurs de platges del 2014. Considera que "va tolerar el tracte de favor" a l'empresa guanyadora. Al judici, que fa l'Audiència Provincial des de principis de mes, segons recull Europa Press, Anticorrupció ha insistit a condemnar el batle si bé ha posat la major part del focus a l'exregidor de Platges Juan Ramón Vidal, i ha ressaltat la seva implicació directa i la seva amistat amb l'empresari guanyador, el propietari de Marportsunbeach.

Per a l'exregidor, el fiscal demana quatre anys de presó i 23 d'inhabilitació perquè també està acusat d'un delicte de revelació de secrets. Se li atribueix haver avançat els plecs als dos denunciants, suposadament a més de l'empresari guanyador. Pel que fa al propietari de Martporsunbeach, Anticorrupció planteja una condemna de quatre anys de presó i inhabilitació per obtenir ajudes públiques i incentius fiscals durant 12 anys i mig.

Al seu informe, Carrau ha subratllat la gravetat dels fets argumentant que a més cal valorar "l'atac al prestigi de l'Administració local", ja que es veu malmesa "la credibilitat de l'Ajuntament de Felanitx".

L'empresari va començar a executar obres a la platja abans de publicar-se'n l'adjudicació

En general, la Fiscalia considera demostrat que la licitació "no va ser neta" i que es van tolerar "una sèrie de conductes" irregulars que beneficiaven l'empresari. Aquesta desviació estaria present des dels orígens del concurs, amb uns plecs presumptament fets a mida per una persona externa a l'Ajuntament —una contractació que Anticorrupció veu injustificada—, i "generant a més" la via d'urgència per escurçar terminis i limitar la competència. Per a les acusacions particulars, "estava tot pactat" ja des de l'octubre del 2013. Per al fiscal, hi ha indicis clars que demostrarien que l'empresari va tenir "informació privilegiada"; per exemple, s'ha preguntat "com sabia" que seria el guanyador "dies abans" que es revelassin les puntuacions, ja que va començar a executar obres a la platja abans de publicar-se'n l'adjudicació.

El fiscal també acusa el secretari i l'enginyer municipal i el tècnic extern que va elaborar els plecs per "una sèrie d'actes arbitraris per afavorir el licitant", entre els quals, la "insòlita decisió" del secretari de permetre la retirada de sobres ja presentats o els informes que va signar l'enginyer, però havia elaborat el professional aliè. El Ministeri Públic tampoc ha modificat la seva acusació contra l'exencarregat del quiosquet de Cala Marçal —llavors empleat de Marportsunbeach—, a qui imputa haver-se estavellat de manera deliberada contra el local d'un competidor que havia impugnat les adjudicacions, presumptament per intimidar-lo. Demana per a ell dos anys de presó per coaccions.

El judici acabarà aquest dijous amb els al·legats finals de les defenses i el torn d'última paraula dels acusats.

stats