PalmaEl Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma ha sol·licitat més informació al Govern balear per decidir si ratifica o no la resolució de la Conselleria de Salut que avala el confinament dels estudiants de la Península afectats pel macrobrot de coronavirus detectat aquest cap de setmana i que ja afecta a més de 1.000 joves de tot l'Estat. Així ho ha comunicat després de rebre aquest dimarts l'informe de la Fiscalia en què s'oposa a avalar aquestes mesures.
La directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, va emetre diumenge una resolució amb les mesures sanitàries aprovades per fer front als contagis provocats pels viatges d'estudis a les Balears, especialment a Mallorca. El Govern va lliurar dilluns el document al Jutjat del Contenciós Administratiu número 3 de Palma, que des d'aleshores té un termini de tres dies per decidir si avala o no la decisió de l'Executiu balear. Avui el fiscal Jaime Guasp Ferrer ha entregat l'informe del ministeri públic, en què es nega a autoritzar el confinament dels estudiants.
Guasp adverteix en el seu escrit –al qual ha tingut accés l'ARA Balears– que les mesures aprovades "no resulten plenament justificades ni proporcionades d'acord amb la legislació vigent". Així, argumenta que per a l'administració pública "l'única condició d'estudiants de viatge d'estudis és el que els converteix en sospitosos o contacte que van donar positiu a la seva tornada a la Península". En aquest sentit, Guasp afegeix que "resulta estrany que no s'hagin considerat sospitosos o contactes a altres col·lectius, com ara treballadors dels establiments hotelers d'oci o els altres clients que gaudien dels hotels o llocs d'oci que compartien amb els estudiants". De fet, la mateixa resolució diu que "no es coneix cap cas associat a aquests brots entre la població local".
En contra de la resolució del Govern, a més, assenyala que no aporta detalls concrets de les més de 200 persones a les quals fa referència. "S'ignora en quin hotel residien els positius, a quin grup de viatge pertanyien, en quines dates concretes van residir en un hotel o un altre i si, efectivament, van mantenir un contacte real i amb quina intensitat" amb els casos positius, manifesta el fiscal. Si bé "no qüestiona ni la realitat de la pandèmia ni la gravetat de la situació actual", posa de relleu que "la resolució apunta que de moment tots els casos han estat asimptomàtics o lleus i que cap d'ells ha necessitat hospitalització".
Sobre això també destaca que el Govern en cap moment ha detallat si "algun d'ells pot ser menor d'edat, qüestió gens intranscendent a efectes de la Llei orgànica 1/96 de Protecció jurídica del Menor", i amb relació a la "intervenció dels progenitors, tutors, representants legals, defensors judicials en qualsevol procediment en què es poguessin adoptar mesures restrictives dels drets i llibertats dels menors". Quant a això, l'Executiu autonòmic ha defensat en tot moment que ha demanat l'autorització dels pares dels joves menors d'edat per traslladar-los a l'hotel habilitat perquè facin la quarantena.
Ordres del Ministeri
Cal recordar que el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes varen acordar divendres passat que tots els participants en els viatges se'ls tractaria com a contactes estrets i, per tant, s'haurien de fer una prova de coronavirus –si és negativa, caldrà repetir-la entre 24 i 48 hores després– i fer 10 dies de quarantena. Segons el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, com que els hotels dels estudiants que quedaren a l'illa "no tenien les condicions per fer bé l'aïllament", se'ls va traslladar a l'hotel pont. No és un procediment nou: s'ha aplicat per qualsevol turista afectat per un brot fins ara.
Però la realitat és que Salut continua trobant persones infectades de covid-19 a l'hotel Bellver de Palma, on estan aïllats els estudiants peninsulars afectats pel macrobrot. Segons Arranz, s'han detectat dos joves contagiats més, que eleven a 64 els afectats. Els altres 185 han donat negatiu. Els 12 que hi ha ingressats a Son Espases estan estables, amb simptomatologia lleu.
Més de 1.000 positius i un ingressat a l'UCI
Els macrobrots originats a les Balears per diferents viatges de final de curs de joves d'arreu de l'Estat, especialment el de Mallorca, ja acumulen 1.167 positius i afecten estudiants de vuit comunitats autònomes. A més, hi ha 4.796 persones considerades contactes estrets en quarantena preventiva, i se'ls estan fent proves diagnòstiques per saber si també estan contagiades, segons ha informat aquest dilluns el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón.
A més, un jove de 18 anys que va anar de viatge d'estudis a Mallorca i va estar amb els estudiants del macrobrot està ingressat a l'UCI d'un hospital d'Elx. Segons ha confirmat la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana a l'ARA Balears, els símptomes de l'estudiant agreujaren la seva situació sanitària i el centre hospitalari en el qual estava ingressat decidí traslladar-lo a la unitat de cures intensives.
Per ara, Madrid és el territori amb més contagiats, amb 410 casos. Galícia els xifra en 70; el País Basc en 172; el País Valencià en 104; Catalunya en 132; Múrcia en 20; Castella-la Manxa en 11 i l'Aragó en 10. Les comunitats, però, esperen trobar-ne més durant els cribratges que fan aquests dies.