Salut

Els fisioterapeutes també podran prescriure medicaments

L'Estat calcula que estalviarà 1.300 milions d'euros amb la nova llei de fàrmacs

La prescripció de fàrmacs per part de les infermeres és una reivindicació que fa anys que dura.
ARA
08/04/2025
3 min
Regala aquest article

BarcelonaEl consell de ministres ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte de llei de medicaments que pretén reformar un sistema que pràcticament no ha canviat des de la dècada dels anys noranta. L'objectiu de la futura norma és "modernitzar" el sistema de preus dels fàrmacs, impulsar els tractaments genèrics i agilitzar la prescripció de medicaments. I entre altres mesures, destaquen que habilitaran infermeres i fisioterapeutes perquè també puguin receptar fàrmacs. Ara bé, fonts del ministeri de Sanitat diuen a l'ARA que encara no estan definits quins fàrmacs podran prescriure i que s'hauran d'ajustar a les noves "competències", que encara estan pendents de definir.

El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya ha celebrat en un comunicat l'aprovació de l'avantprojecte de la llei del medicament, ja que considera que agilitzarà la prescripció i la presa de decisions i això "beneficiarà els pacients i el sistema de salut". A més, des de l'ens col·legiat consideren que la norma serà "especialment important" en àmbits com la fisioteràpia musculoesquelètica en processos de tractament del dolor o control de la inflamació, així com en àmbits més específics com la fisioteràpia respiratòria.

D'altra banda, el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) també ha aplaudit que "s'obri la porta a una regulació més clara i estructurada de la prescripció infermera, en la línia amb les pràctiques habituals". El col·legi ha explicat en un comunicat que vol analitzar amb deteniment l'avantprojecte i el futur desenvolupament de la norma, i considera que el desenvolupament de les competències del col·lectiu de la infermeria repercutirà "positivament en la qualitat, continuïtat i proximitat de les cures que s'ofereixen a les persones ateses".

Amb aquesta llei el govern de l'Estat també vol millorar l'accés als medicaments i reduir la despesa pública. De fet, l'executiu de Pedro Sánchez calcula que es podran estalviar més de 1.300 milions d'euros anuals, ja que flexibilitzarà els preus dels fàrmacs. L'any 2023, per exemple, el govern espanyol va superar els 27.700 milions d'euros en despesa farmacèutica. Segons la ministra de Sanitat, Mónica García, la futura norma també incorporarà les "lliçons" de la pandèmia de la covid-19 en àmbits com les reserves estratègiques de medicaments per garantir així la sostenibilitat del sistema.

A l'espera del copagament

Un altre dels objectius de la norma és reduir els terminis entre el llançament d'un fàrmac i la decisió de si aquest entra al sistema finançat per l'Estat. "Volem un màxim de 180 dies per prendre aquestes decisions i una màxima transparència", he assegurat García. A més, la ministra ha apostat per poder incloure tractaments al sistema abans que s'hagi decidit sobre com es pagaran. "Hem incorporat un sistema de preus de referència, perquè l'actual és massa rígid, que impedeix una competència real entre els medicaments innovadors, genèrics i biosimilars", ha afegit García.

Ara bé, la llei encara té serrells per perfilar, ja que ha quedat fora de la norma la reforma del copagament farmacèutic. Ara mateix es financen els medicaments d'acord amb tres trams de la renda: menys de 18.000 euros anuals, de 18.000 a 100.000 euros i més de 100.000 euros. El ministeri de Sanitat volia introduir a la llei una reforma per incorporar-ne quatre de nous per a les rendes baixes i un més per als pensionistes amb l'objectiu de fer-ho més proporcional al nivell d'ingressos.

Amb tot, el govern espanyol finalment no se n'ha sortit. García segueix apostant per aquest canvi i confia en poder "empènyer" els grups parlamentaris. "No és el mateix cobrar 18.000 euros que 100.000", ha afirmat. Tot i que ara com ara s'hagi aparcat la idea fins més endavant, des del ministeri de Sanitat segueixen defensant que és "un model més progressista". Per això, des del govern espanyol insisteixen que ho debatran amb els diferents grups parlamentaris.

stats