Fitat per evitar problemes de la diabetis
L’estudi ha involucrat 80 pacients amb diabetis mellitus de Son Llàtzer
PalmaUn equip d’investigadors del Grup de Recerca en Litiasi Renal i Biomineralització i del Grup de Recerca en Reactivitat Molecular i Disseny de Fàrmacs de la Universitat de les Illes Balears, conjuntament amb els del Grup de Patologies Vasculars i Metabòliques de l’Hospital de Son Llàtzer, han patentat l’ús del fitat i la seva combinació amb vitamina B6 per prevenir el desenvolupament de les complicacions cròniques associades a la diabetis mellitus de tipus 2.
Tots els membres dels grups d’investigació relacionats amb aquesta patent són alhora membres de l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) i de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa). Tots ells han treballat des de diferents àmbits per arribar al mateix objectiu, la salut del pacient. “Estic molt contenta d’aquesta investigació, que podem anomenar transversal, ja que ha anat des de l’estudi de la molècula fins a la pràctica amb el pacient”, apunta la doctora del Grup de Patologies Vasculars i Metabòliques de l’Hospital Son Llàtzer, Pilar Sanchis.
El fitat com a possible solució
El fitat o àcid fític és una substància beneficiosa per a la salut i fonamental per a una dieta sana. Podem trobar el fitat als llegums, als fruits secs i a les closques dels cereals, “per això és recomanable menjar aliments integrals com el pa o l’arròs”, assenyala el doctor del Grup de Recerca en Litiasi Renal i Biomineralització de la UIB, Fèlix Grases.
La patent protegeix l’ús del fitat, sol o combinat amb vitamina B6, per inhibir la formació de productes avançats de la glicosilació o AGE. Els AGE són uns composts que es formen dins el cos quan les molècules de vida mitjana llarga, com les proteïnes i l’ADN, estan en contacte amb glucosa durant un temps. Les persones amb diabetis tenen nivells alts de glucosa, cosa que afavoreix la formació d’AGE.
Els AGE provoquen canvis estructurals i funcionals en les proteïnes sobre les quals es formen. La formació d’aquestes molècules s’esdevé mitjançant processos oxidatius, per això l’ús de composts amb capacitats antioxidants com el fitat pot prevenir la formació d’AGE i alhora inhibeix el desenvolupament de patologies associades a la diabetis. Aquestes complicacions cròniques pròpies de la diabetis poden ser, per exemple, la neuropatia, la nefropatia, la retinopatia i l’aterosclerosi.
La clau, una bona dieta
Justament, els diabètics consumeixen menys productes que contenen fitat, ja sigui per desconeixença o per falses creences. Els llegums contenen molt de carbohidrats i “hi hael mite de que els fruits secs engreixen”, explica el doctor Masmiquel. Tal vegada, per això, es consumeixen menys, quan allò adequat seria menjar-ne, com de tot, moderadament, seguint el model de la dieta mediterrània. “S’ha demostrat que no llevar de la dieta l’oli d’oliva verge, els cereals, els llegums i els fruits secs disminueix la mortalitat cardiovascular”, afegeix Masmiquel.
Estudi creuat amb humans
En l’estudi realitzat amb humans pels investigadors de la UIB i de l’hospital Son Llàtzer hi han participat un total de 80 pacients amb diabetis mellitus. L’estudi creuat ha consistit que 40 dels pacients ingerissin un comprimit de fitat abans de cada menjada i els 40 restants no ho fessin. A partir dels resultats de l’estudi es va comprovar que els nivells d’AGE havien disminuït un 30% en els pacients que havien pres fitat abans de les menjades, en els quals, alhora, havien baixat els nivells dels indicadors típics de mesura de la glicosilació i de l’estrès oxidatiu.
Aquesta és la primera patent que s’ha fet conjuntament entre la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Servei de Salut de les Illes Balears (IB-Salut) dins el marc de l’IdISBa. La patent va ser transferida a escala nacional i recentment s’ha transferit a l’empresa Devicare perquè sigui traslladada a l’àmbit internacional, “ja que una patent d’aquest tipus és inassumible, econòmicament, per una universitat”, afirma el doctor Grases del Grup de Recerca en Litiasi Renal i Biomineralització de la UIB. Afegeix que “la conjunció de científics i clínics és fonamental per saber exactament què passa i poder crear un projecte de millora”.
El sentit de la patent és la possibilitat d’emprar el fitat com un suplement alimentari terapèutic. Que el fitat s’utilitzi com a fàrmac no és impossible, però té un elevat cost econòmic i implica un procés molt llarg. Les complicacions de la diabetis es veuen a llarg termini, per tant s’hauria de continuar estudiant durant molts anys per analitzar el grau d’efectivitat. L’empresa Devicare, amb l’acceptació de la patent, s’ha compromès a continuar estudiant el fitat.