'Flurona': què és i per què no t'has de preocupar
La doble infecció per covid-19 i grip A és poc comuna i poc novedosa en l'àmbit científic
Flurona és el nom que s'ha donat a la doble infecció per covid-19 i grip, i ve de la fusió dels noms dels dos virus (flu és grip en anglès). Un nom "gens original", segons el Dr. Benito Almirante, cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. A més, es tracta d'una situació poc novedosa per als científics, ja que des de la primera onada s'han anat detectant diversos casos de la coinfecció dels dos virus en diversos països, entre ells Espanya. Un equip d'investigadores de l'Hospital Clínic San Carlos de Madrid va reportar el primer cas l'abril del 2021. L'estudi presenta un cas del 18 de gener del 2020, dies abans de confirmar-se el primer cas a Espanya, ja que es creu que l'epidèmia de la grip A podria haver endarrerit la detecció dels primers casos de covid a l'Estat.
Per què se n'està parlant tant si no és cap novetat?
Diumenge va esclatar la notícia a Israel. El ministeri de Sanitat va reportar el seu primer cas de flurona, una dona embarassada, no vacunada i que va ser donada d'alta el 30 de desembre passat amb símptomes lleus. Aquest fet va provocar que dilluns, en una roda de premsa, es preguntés a la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, si hi havia algun cas de flurona a Catalunya. La resposta va ser afirmativa, i la directora va afegir que els casos "són pocs, anecdòtics i no tenen més rellevància". Amb aquestes declaracions, el nom de flurona va saltar a tots els mitjans, però el Dr. Almirante pensa que "si els israelians no haguessin dit res no s'hauria parlat del tema en tota la setmana".
"Els que patiran seran els que van sense mascareta i no estan vacunats"
Les infeccions per dos virus són conegudes abans del covid, així que, tot i que els casos de flurona són pocs, no sorprenen la comunitat científica. Els símptomes són els mateixos que els de qualsevol infecció respiratòria: tos, febre, malestar general i expectoració. Però quina diferència hi ha amb agafar el virus del covid, el de la grip o agafar-los tots dos alhora? "Amb una doble infecció és més fàcil que l'estada hospitalària s'allargui i es compliqui", explica la Dra. Cristina Masuet, cap del servei de medicina preventiva i salut pública de l'Hospital de Bellvitge. I de la mateixa manera que passa amb el covid o la grip, "els que patiran seran els que van sense mascareta i no estan vacunats".
Per què hi ha pocs casos de 'flurona'?
Com explica Almirante, "avui dia el virus de la grip està circulant poc i l'any passat molt poc", i per això hi ha tan pocs casos de flurona. És difícil fer una predicció de quan circularà més, però la Dra. Masuet explica que "cada any els episodis de grip són més habituals a partir de la tercera setmana de gener, que és quan baixen les temperatures i fa més fred".
Estem a la sisena onada de la pandèmia i, com s'ha observat, el fred ajuda el virus a circular. A causa d'això, els hospitals s'han vist al límit de la saturació en diverses ocasions. Per això, Masuet recorda que "un test d'antígens detecta la presència o absència del virus del covid, però també pot haver-hi algun altre virus, i un test d'antígens negatiu diu que no tens covid, però pots tenir grip o una altra cosa".