Societat23/06/2020

Investigadors de la UIB descobreixen la fusió d'un forat negre amb un "objecte misteriós"

El senyal de gravetat es va detectar a la Terra el mes d'agost de l'any passat

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaInvestigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han participat en el descobriment de la fusió d'un forat negre amb un "objecte misteriós", d'una mida aproximada de 2,6 masses solars. Aquest senyal de gravetat es va detectar a la Terra el mes d'agost del 2019 i el van batiar amb el nom de GW190814.

Aquest descobriment l'han fet els detectors Advanced Virgo, d'Itàlia, i Advanced LIGO, dels Estats Units, que s'han basat en els models teòrics de formes d'ona elaborats pels investigadors en Física Gravitacional de la UIB (Gravity).

Cargando
No hay anuncios

"La naturalesa d'aquest objecte és un misteri, ja que l'observació aïllada d'aquesta ona no permet diferenciar si l'objecte compacte és un forat negre o una estrella de neutrons", apunta la UIB en una nota. No obstant això, creuen que és "l'estrella de neutrons més massiva i el forat negre més lleuger vist mai".

Tot apunta al fet que "fa uns 800 milions d'anys que aquest objecte es va fusionar amb un forat negre de 23 masses solars i, en fer-ho, va emetre una intensa ona gravitacional, l'anomenada GW190814". La UIB destaca que "el descobriment d'aquesta ona és molt important per a la comunitat científica internacional, perquè qüestiona l'existència del que es denomina forat negre en la distribució de masses", perquè aquesta "misteriosa zona grisa és massa petita per ser un forat negre i massa gran per ser una estrella de neutrons".

Cargando
No hay anuncios

Per desenvolupar aquests models ha estat essencial la utilització de l'ordinador més potent del territori espanyol, el Mare Nostrum. En l'elaboració d'aquests models, hi han participat el doctor Sasha Husa, professor contractat i doctor del Departament de Física de la UIB; els investigadors Juan Calderón i Francesc Jiménez, doctorats de la UIB, i Cecilio García, que defensarà la tesi doctoral a la UIB al juliol.