Els forenses decidiran quines proves es fan per saber l'edat dels menors migrants

El canvi en el protocol coincideix amb l'aprovació al Consell de Mallorca d'un pla per fer proves dentals als joves arribats en pastera

El subdirector d’Humanització del Servei de Salut, Gabriel Rojo, acompanyat del fiscal de Menors de les Illes Balears, José Díaz Cappa i la directora insular de Centres i Programes d'Atenció Integral a la Infància de l'IMAS, Margdalena Ramis
3 min

Els forenses de l’Institut de Medicina Legal ja són des del 5 de desembre els encarregats de decidir quines proves es fan als hospitals de les Balears per determinar l’edat dels menors migrants en cas de dubte. Després n’analitzen els resultats i en fan l’informe que es remet a la Fiscalia de Menors, que és qui ha d'autoritzar la realització dels exàmens. Així s'estableix a través d'un nou acord de col·laboració institucional presentat pel subdirector d'Humanització de l'IB-Salut, Gabriel Rojo; el fiscal de Menors de les Balears, José Díaz Cappa, i la directora insular de Centres i Programes d'Atenció Integral a la Infància de l'IMAS, Magdalena Ramis. Fins ara, ha assenyalat Rojo, la prova que es feia era una radiografia del carpi (mà). Però, atenent criteris tècnics, la manera "més exacta" de determinar l'edat és amb aquesta prova i una prova d’edat dental. Els tres càrrecs han negat que el que s'ha anunciat sigui un protocol, tot i que fixa una manera de funcionar nova i definida.

Segons ha indicat Díaz Cappa, fer proves dentals no és una novetat a les Balears, sinó que ja es realitzaven quan els equips mèdics consideraven que era necessària per conèixer l’edat exacta dels joves. A Eivissa es van posar en marxa el 2021, ha recordat. El que ara es farà, a partir de la col·laboració entre l’IMAS, l’IB-Salut i la Fiscalia, és "donar compliment al Protocol Marc de 2014 de la Unió Europea, que estableix que s’han de fer les proves necessàries fixades pels professionals, amb la voluntarietat dels usuaris i consentiment”, ha dit el fiscal.

En els casos en què la persona rebutgi fer-se la prova, el fiscal de torn la farà comparèixer i, si ho considera, autoritzarà judicialment que se li practiquin les avaluacions pertinents. “No és necessari que es facin totes les proves, a vegades basta amb una d’elles o amb una entrevista. Seran els professionals els que diran què s’ha de fer en cada cas”, ha dit. L’IB-Salut es compromet a intentar que des del moment en què el jove entra al circuit sanitari passin dos dies, com a molt, fins a tenir els resultats dels exàmens. En cas que les diferents proves donin resultats contradictoris, l'Administració agafarà aquella que sigui més beneficiosa per als interessos de l'usuari.

Coincidència amb el debat polític

El fiscal ha explicat que el 2022 les diferents institucions implicades es varen reunir per avançar cap al mateix camí explicat “però per problemes de falta de personal, no es va poder”. Ara bé, el canvi en el protocol arriba en un moment en què el Consell de Mallorca, amb el suport del PP i Vox, ha aprovat recentment que es faci un estudi dental als menors migrants no acompanyats que arribin en pasteres a les costes de les Illes. El fiscal de Menors, però, n'ha matisat el procediment: “Les proves només es fan si hi ha dubte sobre l’edat. Hi ha gent que arriba i ja se la considera adulta o menor directament”, ha dit. Ara bé, preguntat pels mitjans de comunicació no ha volgut valorar perquè l’anunci de la coordinació institucional arriba en el moment en què les proves dentals són tema de debat polític.

Durant l’any 2024, han arribat 347 menors no acompanyats a les costes de Mallorca, de moment, 17 dels quals, durant el desembre. Magdalena Ramis ha dit que s’han fet dues proves per determinar l’edat de joves, però ha rebutjat dir-ne els resultats. Segons ha dit el fiscal, a escala balear, 55 expedients han determinat que el jove era menor i 18 que era adult. L’any passat varen ser 38 i 18, respectivament.

stats