Urbanisme

Formentera demana permís al Govern per incomplir la normativa i no desmuntar vuit bars dins domini públic

Les instal·lacions són de temporada i s'haurien de retirar fins al 15 de febrer, però la pressió dels propietaris i un caos en la licitació els afavoreix a curt termini

La gestió del litoral formenterer genera preocupació perquè n’és la principal font d’ingressos
15/01/2025
3 min
Regala aquest article

PalmaEl Consell de Formentera s'ha posat del costat dels vuit quiosquets litorals de la pitiüsa menor i vol evitar que aquestes instal·lacions s'hagin de desmuntar almenys durant un mes, tal com estableix la normativa i els expedients de Demarcació de Costes quan els va adjudicar en el seu moment. Aquesta decisió de la institució insular intenta donar cobertura als explotadors dels quiosquets dins domini públic tot i que, segons fonts de Costes, vulnera l'autorització que va fer la delegació autonòmica del Ministeri de Transició Ecològica.

L'any 2022 la Demarcació de Costes va autoritzar aquestes vuit instal·lacions fins a 2025, però com passa amb la resta de serveis de temporada, sempre que els bars quedassin desmuntats completament almenys entre aquest dimecres (15 de gener) i el 15 de febrer. Es tracta d'una resolució habitual, que no fa més que complir amb la normativa de referència, i que precisament obliga els adjudicataris de les explotacions a retirar-les durant la temporada baixa.

Però el problema amb què es troba el Consell de Formentera és que la institució, pel seu compte, i davant la finalització del contracte anterior, el 2020 (per tant, abans que Costes posàs les condicions de la nova concessió) va decidir treure'n una licitació. La licitació tenia dos elements que incomplien el que habitualment fa l'Estat i, sobretot, la normativa vigent: superava els quatre anys de durada i adjudicava els bars dins domini públic fins al 2027, i permetia no desmuntar les instal·lacions.

Quan va arribar la resolució de Costes corresponent als mateixos vuit quiosquets, l'organisme competent va dictaminar que, com passa en aquests casos, sí que s'havien de desmuntar i la durada és només fins al 2025. Per acabar-ho de complicar, Formentera va rectificar i en el moment de firmar el contracte, va decidir incorporar part d'aquestes condicions imposades per Costes. Per tant, va contradir la seva pròpia licitació, i llavors aquest és ara un argument que empren els propietaris dels vuit bars quan reclamen no desmuntar: van concórrer a un concurs que no hi obligava.

"Però obliden que van signar un contracte que sí que ho recollia, perquè en el temps que va entre la convocatòria de Formentera i la seva adjudicació, Costes ja s'havia pronunciat", afirma una font de Costes.

En un comunicat emès aquest mateix dimecres, el Consell de Formentera assegura que "es comunicarà als adjudicataris dels establiments que cessin l'activitat i tanquin (entre 15 de gener i 15 de febrer) mentre no hi hagi una resolució amb la finalitat d'evitar perjudicis irreparables". A més, la mateixa institució afirma que "la norma sí que fa referència al fet que els establiments han de ser desmuntables, però en cap cas que s'hagin de desmuntar cada any".

L'embolic d'aquests adjudicataris, amb pressions incloses al Consell de Formentera, coincideix a més amb els enfrontaments polítics al si de l'entitat, i de fet n'ha estat part directa. Perquè els adjudicataris anteriors d'aquests vuit bars s'han mobilitzat per denunciar algunes de les presumptes irregularitats de tot el procés, i tot plegat ha provocat tensions entre diferents membres de la majoria política pels interessos que hi estan en joc.

El 2023 s'anul·len els vuit bars

L'episodi final d'aquest embolic va arribar l'any 2023, quan de nou la Demarcació de Costes va resoldre una nova petició, però aquesta ja no d'autorització, sinó de concessió damunt els mateixos bars. En aquest cas, la petició era per allargar la durada del permís de l'autoritat competent i poder arribar més enllà del 2025 (que era el que Costes havia dictaminat). No només no es va autoritzar, sinó que Costes va determinar que quedaven anul·lats. Per tant, l'historial documental de la Demarcació de Costes posa molt difícil al Govern autonòmic permetre ara que no es desmuntin, si bé fonts properes a l'Executiu asseguren que "tot pot passar, i a més només és un mes, ja que el 15 de febrer poden tornar a obrir". Segons la font de Costes consultada per l'ARA Balears, "el Govern pot mirar cap a un altre costat i deixar que no desmuntin, però a la llarga s'hi haurà de posar ordre perquè hi ha les resolucions que hi ha i el que diuen no és precisament que puguin continuar", afirma aquesta font.

stats