Medi Ambient i la Cooperativa del Camp de Formentera col·laboren per conservar la figuera na Blanca d’en Mestre
Es tracta d’un arbre singular catalogat l’any 1993
FormenteraAl llarg d’aquest mes de gener, l’equip de la Cooperativa del Camp de Formentera i la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca han treballat en el sanejament i condicionament de l’arbre singular catalogat na Blanca d’en Mestre. És, juntament amb un altre exemplar que hi ha al costat, una figuera monumental. Les figueres d’en Toni Mestre són unes de les figueres estalonades més famoses de l’illa de Formentera.
Ambdós arbres estan ubicats en un camí rural del terme municipal de Sant Francesc Xavier. Amb unes capçades d’entre 300 i 350 m(2), varen ser incloses dins del Catàleg Balear d’Arbres Singulars l’any 1993 per aquesta característica i per la seva edat, que ja en aquell moment es calculava que era superior als 100 anys.
L’estructura que tenen els arbres és fruit del manteniment artificial d'una enorme capçada gràcies a l’ajuda de puntals o estalons. Aquesta tècnica tradicional, que avui dia ja coneixen ben pocs i s’està perdent, dona a l’arbre una configuració molt horitzontal, capaç de mantenir branques llargues i amb molta superfície. Aquests arbres i d’altres amb la mateixa configuració de l’illa han proveït de figues les persones i els animals, i d’ombra espessa el bestiar, atès que són perfectes per fer migdiades en èpoques caloroses.
El resultat de l’acció duita a terme sobre l’arbre és l'eliminació d'un 40% de brancam de la copa, que tenia molt mal estat i estava afectat per diferents agents negatius: atac d’escarabats i corcs, branques perforades per cucs barrinadors de la fusta, branques amb mossegades de rata, branques podrides per fongs i entrecreuaments excessius que impedien l’arribada de l’aire i de la llum a les parts més baixes de l’arbre. En definitiva, s’ha fet una actuació de sanejament i estabilització de l’estructura de l’arbre. Els tècnics de la cooperativa treballaren supervisats i assessorats pel propietari de les figueres catalogades, Juan Escandell Juan, un pagès expert coneixedor de la manera tradicional de fer aquestes tasques.
A més, s’ha revisat i restaurat el sistema d’estalonament. S’ha tornat a apuntalar una bona part dels estalons, peus de càbria i perxes, i s’han 'relligat' branques per fer una redistribució més homogènia de les corones exteriors de l’arbre. Amb aquesta actuació es pretén no tan sols sanejar i rejovenir l’exemplar, sinó també preservar el coneixement de la tècnica de l’estalonament, que no s’hauria de perdre pel seu gran valor etnològic i de patrimoni cultural i per la importància estètica, que anima el visitant a fotografiar-se al costat d'aquests arbres.