Formentera és l'illa més sostenible en l'hostaleria

Ecovidrio ha presentat el primer baròmetre de sostenibilitat fet al sector illenc

Un bar de Formentera.
30/11/2022
2 min

PalmaEl primer baròmetre sobre la sostenibilitat en el sector de l'hostaleria que s'ha fet a les Illes Balears apunta que el 67% dels establiments pren mesures per ser més sostenibles, però hi ha diferències significatives per illes i per indicadors. Segons l'estudi, fet per EcoVidrio i presentat avui pel gerent de l'entitat a les Balears, Roberto Fuentes, i el conseller de Medi Ambient Miquel Mir, Formentera és l'illa amb un índex de sostenibilitat més alt (un 84%), seguida d'Eivissa (75%), Mallorca (62%) i Menorca (61%).

El component més ben gestionat són els residus: un 78% dels locals els gestiona correctament. L'oli de cuina i el vidre són les fraccions més separades de la resta de residus, amb un 98% d'establiments. Els segueixen el paper i el cartró (95%) i el plàstic (93%). Per contra, la fracció orgànica és la que pitjor es gestiona, atès que tan sols un 46% dels llocs analitzats els gestiona correctament.

D'altra banda, l'indicador amb una pitjor valoració és el consum responsable: poc més de la meitat dels locals estudiats (un 54%) té en compte mesures com la compra de productes de proximitat, de temporada i evitar el malbaratament alimentari. Pel que fa al consum d'aigua, un 62% d'establiments apliquen mesures d'estalvi com la càrrega completa dels electrodomèstics, el doble dispensador al lavabo o temporitzadors.

L'estudi exposa que l'estalvi energètic és el segon factor de sostenibilitat que més té en compte el sector hostaler, ja que pràcticament 7 de cada 10 locals implementen mesures com la instal·lació de llums LED, sensors de mobilitat o doble vidre als finestrals, entre d'altres. Per tipus d'establiment, els hotels i restaurants són els que obtenen valors més alts de sostenibilitat, amb un 80% i un 71% respectivament. A la coa es troben les cafeteries i els bars i l'oci nocturn, amb un 60% i un 59%, respectivament.

Fuentes ha valorat positivament els valors del baròmetre, que considera "el reflex del compromís de l'hostaleria de les Illes Balears amb l'economia circular". "L'hostaleria és un actor fonamental per a la transició cap a l'economia circular", ha afegit el gerent durant la roda de premsa de presentació de l'estudi. Per la seva banda, Mir ha incidit en la importància d'augmentar la recollida de metèria orgànica i ha recordat que la Llei de residus "ja fixa en els seus objectius la recollida separada d'aquesta fracció".

stats