El Govern tanca Eivissa perimetralment i Formentera passa a nivell 4 d'alerta sanitària

El Govern descarta fer un cribratge a la Pitiüsa menor

Dalt Vila. / ARA BALEARS
A. T.
22/01/2021
3 min

PalmaLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha anunciat aquest divendres en una roda de premsa que la Pitiüsa menor passa a nivell quatre d'alerta sanitària a causa de l'increment de casos de coronavirus en els darrers dies. D'aquesta manera, s'avança el toc de queda a les 22 h fins a les 6 h, però encara es poden "ajuntar sis persones de com a màxim dos nuclis de convivència diferents". Per ara, queda descartat fer un cribratge a l'illa.

A més, l'Executiu ha decidit tancar perimetralment Eivissa en el Consell de Govern extraordinari d'aquest divendres dematí. L'illa té una incidència acumulada a 14 dies de 1.970 casos i a set dies de 1.160 casos. Formentera fa una setmana que també està tancada perimetralment.

Entre les excepcions a aquesta nova mesura es troba l'assistència a la feina, acudir a instal·lacions educatives, el retorn al lloc de residència habitual o familiar, assistència a hospitals o la cura de persones majors, menors o dependents. Així mateix, es podrà entrar i sortir de l'illa per anar a entitats financeres, fer actuacions davant òrgans públics o judicials, per renovar permisos i documentació oficial o per causa de força major com anar a l'aeroport o desplaçar-se per una activitat esportiva federada.

A Formentera, els canvis més destacats a la restauració afecten l'interior dels establiments, que hauran d'estar tancats. "Les terrasses podran estar obertes amb un 75% de l'aforament i hauran de tancar a les 18 h els divendres, els dissabtes i les vigílies de festiu", ha indicat Ferrer. Així mateix, la presidenta insular ha recordat que "una terrassa no pot ser una superfície coberta pels quatre costats, sinó que només pot estar tancada per dos". Pel que fa al menjar a domicili, el servei es podrà mantenir fins a les dotze del vespre.

El canvi de nivell d'alerta també implica que "les activitats organitzades pel Consell i les extraescolars dels infants queden cancel·lades", ha dit la cap de l'executiu insular. També "queda tancada la piscina i el poliesportiu cancel·la totes les places col·lectives i readapta els seus serveis". Per altra banda, "l'administració recomana el teletreball".

La presidenta del Consell ha reconegut que "que la petita i mitjana empresa es troba en una situació molt delicada" i per això ha anunciat que trauran noves ajudes. "Han de ser fàcils i ràpides per continuar amb la mateixa línia, a part de les bonificacions que havíem aprovat que faríem el primer semestre de 2021", ha afegit. "Formentera depèn al 100% de l'economia turística i no estam en disposició de canviar a curt termini aquesta economia", ha admès.

Estabilitat a Mallorca i Menorca

Per part seva, la portaveu del Govern balear, Pilar Costa, ha advertit que és "crític" extremar les precaucions. La incidència acumulada a 14 dies a Formentera "s'ha més que triplicat a dia d'avui", ha afirmat Costa. Mentre que dia 8 de gener aquesta es trobava en 206 casos per cada 100.000 habitants, ara està en 833 casos.

El que més preocupa a hores d'ara és "l'especial incidència acumulada a persones majors de 65 anys", ha indicat Costa, qui ha destacat també "l'elevada taxa de positivitat". Pel que fa al conjunt de les Balears, la consellera de Presidència ha informat que hi ha una incidència acumulada a 14 dies (IA14) de 700 casos per cada 100.000 habitants i de 344 casos a set dies (IA7). La taxa de positivitat és de 9,6%.

Mentre que la IA14 a Formentera és de 833 casos i a Eivissa de 1.970 casos, la resta d'illes comencen a estabilitzar-se. A Menorca la incidència a 14 és de 503 casos per cada 100.000 habitants i a Mallorca de 498.

Influència "clara" de la soca britànica

Quant a la pressió hospitalària a la zona bàsica de salut d'Eivissa, la portaveu autonòmica ha avisat que es podria fer "una ampliació de les places de Can Misses si fos necessari", tal com està previst al pla de contingència. En aquest sentit, Costa ha recordat que "s'havia fet una crida [a la resta de les Balears] per poder augmentar les infermeres de Can Misses davant la mancança de personal disponible", tot i que encara es desconeix "el nombre exacte i la data en què s'incorporaran" els nous sanitaris.

Amb relació al ràpid augment de casos a Eivissa, Pilar Costa ha avançat que "hi ha una part d'influència clara en la transmissió" de la soca britànica. Ara bé, encara "no hi ha un percentatge" de l'efecte concret que té. Per això, "el laboratori de microbiologia de Son Espases estudia amb profunditat el contingut de la soca".

stats