Un forn mallorquí, finalista a la copa del món de panettone
Es Forn del Pla de na Tesa, a Marratxí, ha estat seleccionat entre els 12 finalistes europeus que hi participaran
PalmaEs Forn del Pla de na Tesa (Marratxí) ha estat seleccionat entre els 12 finalistes europeus que participaran en la final de la copa del món per escollir el millor panettone i que se celebrarà al novembre a la localitat suïssa de Lugano. Aroma, tall, cocció, gust i suavitat són les característiques que un jurat format per prestigiosos pastissers italians i suïssos va tenir en compte a l'hora de degustar 44 d'aquestes postres tradicionals italians enviades per rebosters d'arreu d'Europa, només una dotzena dels quals han arribat a la final.
El pastisser del forn marratxiner Maties Miralles ha invertit moltes hores a perfeccionar la tècnica i creia que competint era una bona opció per millorar el seu panettone. "Igual que els esportistes d'elit avaluen els seus entrenaments", apunta el reboster. La primera ronda del campionat gastronòmic es va celebrar a Varese, a Itàlia, el 5 de juny i va consistir a enviar dos panettones de xocolata fets únicament amb massa mare i amb una llista acotada d'ingredients perquè fossin més artesanals i naturals.
Es Forn del Pla de na Tesa ha aconseguit arribar a la final del campionat, tot i que només fa poc més d'un any que produeix el tradicional dolç italià. "Per nosaltres és tot un èxit poder ser entre els millors com a únic representat espanyol i posar al mapa el nostre obrador amb més de 121 anys d'història, on els nostres padrins, tiets i pares han invertit tantes hores i esforç", han explicat els propietaris del forn en un comunicat. "Nosaltres, com a tercera generació, estam molt agraïts a ells, a tot l'equip que forma Es Forn, als companys de professió que ens han ajudat i, per descomptat, als clients que confien en nosaltres", han explicat.
Maties Miralles va deixar els estudis d'empresarials a la Universitat de les Illes Balears (UIB) per canviar radicalment d'ofici i fer-se pastisser. Començà a aprendre'n a Can Miquel Antic forn de Porreres, a Palma. Després es va formar a l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, mentre que alhora aprenia dels pastissers Oriol Balaguer i Carles Mampel. Miralles es proclamà millor jove pastisser de l'Estat. Llavors, partí a França per complir el seu somni: treballar a París. Allà va estar a les ordres del MOF Chocolatier Patrick Roger i, després, amb la xef pastissera Claire Damon a Des Gateux et du Pain. Fa uns anys va tornar a Mallorca per integrar-se a la plantilla del negoci familiar i des de l'any passat està al capdavant de la gestió i l'obrador d'Es Forn del Pla de na Tesa.
La història del forn començà l'1 de juliol de 1899, fa més de 120 anys, quan es deia Forn de Can Lluc. Dècades més tard es passaria a dir Es Forn, i amb els anys el negoci familiar va apostar per la innovació, transformant una botiga de poble en una petita indústria artesana capaç de produir i distribuir productes de forn i pastisseria arreu de l'illa. Jaume i Maties Miralles varen agafar el relleu dels seus pares, tiets i padrins l'1 de gener de l'any passat amb l'objectiu de fer del producte de qualitat "la nostra bandera", segons expliquen, apostant per un producte artesà i fresc fet amb matèries primeres de qualitat, de proximitat i el màxim de respectuoses amb el medi ambient.