Fòrum Societat Civil
Societat16/06/2023

El Fòrum de la Societat Civil assegura que la diversificació del model econòmic "no s'està aconseguint"

A partir de l'anàlisi d'indicadors en diversos blocs, els experts han elaborat un informe amb les principals conclusions

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaEl Fòrum de la Societat Civil ha presentat aquest divendres la tercera part de l'informe Evolució de les transicions, que fa referència a la transició econòmica a les Balears i han assegurat que la diversificació del model econòmic a les Illes "no s'està aconseguint". A partir de l'anàlisi d'indicadors en diversos blocs, els experts que han elaborat l'informe han conclòs que la transició econòmica "no ha començat" i tampoc hi ha transició cap a un model turístic diversificat menys dependent i més just i sostenible.

També han assenyalat que hi ha una tendència positiva a recuperar el sector agrari, ja que "aposta cada vegada més per l'agricultura ecològica". Malgrat tot, han indicat que el relleu generacional no s'està duent a terme, però que s'està millorant pel que fa a la igualtat de gènere en el sector. El president de la Fundació Iniciatives del Mediterrani, Jaume Garau, ha explicat que en la tercera part de l'estudi s'han analitzat 48 indicadors per plasmar les conclusions sobre la transició del model econòmic, turístic i agrari amb dades del 2022 pel que fa al 2019. Així, les dades macroeconòmiques mostren que el monocultiu turístic amb el suport immobiliari continua liderant el creixement i la recuperació sense beneficis aparents entre els altres sectors. El president del Mercat Social, Jordi López, ha indicat que en el sector immobiliari ha augmentat la compra d'habitatges i la participació de persones estrangeres.

Cargando
No hay anuncios

A més, López ha posat l'accent que "la transició no ha començat" i que "no és la conclusió" que volen des del Fòrum. Així, ha explicat que ha augmentat l'endeutament públic i que ha baixat el pes del sector de l'agricultura i la pesca i del sector científic i tècnic. Des del Fòrum han recordat que per a diversificar l'economia "és necessària una contenció del turisme i del sector immobiliari i, alhora, un increment del pes de sectors minoritaris com l'agricultura, la indústria o la ciència, entre d'altres".

Cargando
No hay anuncios

Per part seva, el consultor independent del Observatori dels Transicions del Fòrum, Alfonso de Oleza, ha assenyalat que l'arribada de turistes a les Illes ha tornat a créixer després de la pandèmia. Així, ha destacat com a positiu que la despesa turística hagi crescut, però ha lamentat que no s'està "transitant cap a un model diversificat menys dependent del turisme".

A més, De Oleza ha assegurat que un 69,4 per cent dels residents de Mallorca opinen que "arriben massa turistes a l'illa". El 74,4 i 74,5 per cent dels residents de Menorca i les Pitiüses, respectivament, estan també d'acord amb està afirmació en relació amb els turistes que arriben a les seves illes. Ha assegurat que "a través de l'emergència climàtica, és necessari repensar un futur amb un model turístic diferent de l'actual", que "continua expandint-se".

Cargando
No hay anuncios

El director tècnic de l'Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (Apaema), Nofre Fullana, ha fet referència al sector agrari com a "clau a l'hora de mitigar el canvi climàtic i fer unes illes més sostenibles". Fullana ha explicat que hi ha "un canvi a escala social ja que el prestigi del sector agrari s'està recuperant i que la societat aposta pel producte local". Així, ha indicat que el creixement del nombre d'explotacions i la renda agrària és "un indicador que alguna cosa està canviant respecte de la tendència negativa de l'agricultura a la comunitat balear en les últimes dècades".

A més, ha destacat que "el segell ecològic continua despuntant com una alternativa", ja que el 17 per cent de la superfície útil de les Illes és ecològica. Així, ha afirmat que es podria arribar al 25 per cent de la superfície agrària útil que marca l'estratègia europea publicada per la Comissió el 2020, amb vista al 2030. A més, ha destacat que la xifra d'explotacions agràries liderades per dones ha augmentat un 18,5 per cent. No obstant això, són minoria en el còmput total d'explotacions. Així, ha baixat un punt percentual respecte del 2019 i se situa el 2022 en el 29 per cent de les explotacions.