El Fòrum de la Societat Civil es planteja abandonar el Pacte per a la sostenibilitat per disconformitat amb el Govern

La plataforma reclama transparència, més representació de les entitats socials i una revisió de la metodologia

El Govern va donar el sus al Pacte per a la sostenibilitat el maig.
15/10/2024
4 min

PalmaEl Fòrum de la Societat Civil es planteja abandonar el Pacte per a la sostenibilitat del Govern si no es millora la transparència, es revisa la metodologia i augmenta la proporcionalitat entre les entitats empresarials, que són la majoria, i les socials. El portaveu de la plataforma, Joan Forteza, ha remarcat que la dinàmica del Pacte és "molt dolenta" i que no perceben "voluntat de rectificar". Per part seva, la presidenta del Fòrum, Joana Maria Palou, ha explicat que, dels 12 grups de treball que formen part del Pacte, n'hi ha fins i tot que no s'han reunit cap vegada, quan se suposava que a finals d'any s'haurien d'haver fet cinc sessions de feina i acabar el procés de deliberació.

D'altra banda, el Fòrum ha reclamat al Govern que apliqui "mesures correctores" abans que comenci la pròxima temporada turística i que faci servir les dades que ja té sobre saturació turística, contaminació, pressió demogràfica i manca d'habitatge.

Pel que fa a la dificultat per arribar a acords, Forteza ha subratllat que la majoria dels participants són empreses i també ha incidit en la manca de transparència sobre els perfils dels participants. A més, ha apuntat que no s'aixequen actes de les reunions i que encara no se sap quins són els experts que elaboraran el document definitiu de conclusions. Segons el Fòrum, la metodologia del Pacte és "tecnocràtica, economicista, poc participativa i no va de baix a dalt", ja que són les mateixes conselleries les que dirigeixen els debats. Per tots aquests motius, el Fòrum avaluarà si convoca una assemblea que decideixi si abandona o no el Pacte. "Aquesta opacitat fa totalment insostenible continuar invertint temps i recursos en uns grups que no donen cap tipus de resposta", ha dit Forteza.

Manca de coherència del Govern

"No és rigorós ni coherent que, mentre els grups treballen, es mantingui en vigor un decret llei que permet legalitzar més de 30.000 construccions en sòl rústic, i molt menys que puguin mantenir l'activitat de lloguer turístic, i tot amb una simple declaració responsable", ha assenyalat el Fòrum en un comunicat, on també es critica que s'anunciàs l'augment de l'ecotaxa al marge dels grups de treball del Pacte. "No té cap sentit que la Fundació Impulsa Baleares i el director, el senyor Antoni Riera, anomenat persona de total confiança de la presidenta del Govern i coordinador del procés participatiu del pacte, organitzi el disseny d'un sistema turístic circular mentre que com a coordinador del pacte no ens ha dit una sola paraula", continua el comunicat.

El Fòrum carrega contra el Govern per prendre "decisions polítiques molt mediàtiques sense cap consulta i al marge de les aportacions i arguments dels grups de treball". "De què serveix el treball dels grups si no s'esperen les seves recomanacions i propostes?", pregunta la plataforma.

Per altra banda, el Fòrum reclama mesures a curt termini, que es puguin aplicar abans de la temporada de 2025: "Pressupostar la construcció de 1.000 habitatges de lloguer per a la classe treballadora"; "reduir els cotxes de lloguer de temporada que venen de fora, respectant les empreses locals"; "arribar a un nou acord amb CLIA [la patronal dels creuers] perquè només pugui amarar un creuer de màxim 4.000 passatgers al dia en el port de Palma"; minvar el nombre de places hoteleres i prohibir els jets privats a partir de 2025.

A més de la manca de reunions, el Fòrum també ha lamentat que el Govern hagi decidit de manera unilateral "l'enfocament temàtic de cada grup". La plataforma considera que hi ha "una sobrerepresentació de temes relacionats estrictament amb l'oferta turística i els resultats empresarials", mentre que els temes relacionats amb els impactes negatius del turisme, com el canvi climàtic, la manca d'habitatge i la pèrdua de teixit social, estan infrarepresentats. De fet, el Fòrum demana en el comunicat "incloure temes i grups de feina que tinguin relació amb els problemes i les necessitats de la societat civil de les Balears, i no només amb macroindicadors generalment empresarials de destinacions que no tenen la nostra problemàtica".

D'altra banda, el Fòrum critica que les anàlisis DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) que han fet els integrants dels grups de treball són una eina inadequada per a aquest procés. "Difícilment les entitats ecologistes, cíviques i socials de la societat civil percebran les mateixes amenaces que les federacions hoteleres, patronals de cotxes de lloguer i empreses immobiliàries", diu el comunicat, que també remarca que la plataforma és "l'únic actor participant en el procés que no té interessos en el model econòmic turístic". "Si hi ha un desequilibri en la representativitat als grups de treball (la societat civil està infrarepresentada), (...) les nostres aportacions quedaran sempre en segon terme o directament invisibilitzades", continua la nota, on el Fòrum assegura que no es pot parlar "en cap cas" de pacte amb aquestes condicions.

Manca de transparència

"Des del Fòrum de la Societat Civil denunciam l'opacitat de tot el procés, amb una clara manca de transparència a tots els nivells: no es fan actes de les reunions, tampoc no es publiquen les llistes de les entitats i empreses participants, ni el resultat de cadascuna", continua el document, que també denuncia que "s'amaga la identitat de les persones que integren el grup d'experts, responsables de dictaminar sobre la feina, arguments i anàlisis" que aporten els grups de treball. "No podem continuar sense tenir accés a tota aquesta informació", subratlla el Fòrum.

stats