El Fòrum de la Societat Civil presenta al Parlament una proposta per transformar el model turístic illenc
Plantegen reduir les places turístiques, reconvertir-les en usos socials i crear plans d'ocupació dirigits a diversificar l'economia
El Fòrum de la Societat Civil per a la Reconstrucció de les Illes Balears, que aglutina més de 25 entitats –associacions empresarials, sindicats, entitats ecologistes i col·lectius de treball, entre d'altres–, ha presentat aquest dijous al Parlament balear la seva agenda per a la transformació del sector turístic de l'Arxipèlag. Es tracta d'una proposta, que va avançar l'ARA Balears aquest dissabte, i que té com a eixos fonamentals la reducció de les places turístiques i la reconversió d'aquestes a usos que beneficien la societat, com per exemple, els habitatges públics o centres sociosanitaris o socioculturals.
"Parlam de temes que han estat tabú, però que s'han d'afrontar tant sí com no, com l'obsolescència de les places turístiques", ha afirmat l'empresari Miquel Àngel Benito, vocal de PIMEM i impulsor d'Eticentre, associació que promou els criteris ètics en els negocis. Ha ressaltat que reduir places "impulsarà la modernització i la qualitat" i ha afegit que s'han de cercar alternatives laborals pels llocs de feina que es perdin en aquesta reconversió, "lligats a formacions professionals i plans d'ocupació específics dirigits a la diversificació". "El gran valor del que presentam avui és que ens hem posat d'acord gent molt diversa i de vegades oposada. Hem cedit amb generositat per posar-nos d'acord", ha ressaltat.
"Sentim parlar de diversificació, però no de polítiques concretes", ha dit la portaveu del GOB, Margalida Ramis, qui ha afegit que el debat sobre una reconstrucció és "imprescindible" i ha recordat que "fa estona que aquest model turístic, que genera molts desequilibris i desigualtats, està en qüestió, i ha mostrat ara més que mai les seves vulnerabilitats". Ramis ha subratllat que són les primeres propostes concretes que presenta el Fòrum, "d'un seguit de documents" que també tractaran la problemàtica social, la crisi climàtica i el model econòmic. Són mesures "que van més enllà de la urgència immediata, són a mitjà i llarg termini", ha precisat.
Per la seva banda, el professor de la UIB i investigador en Desigualtats, Gènere i Polítiques públiques, David Abril, ha posat sobre la taula la necessitat d'incrementar les inspeccions i les sancions per part de l'administració per evitar la sobreocupació. Ha explicat que més enllà de les propostes, s'ha fet un "esforç tècnic" per saber què implicaria aquest canvi de model, i han utilitzat Magaluf com a projecte pilot. D'altra banda, també aborden les construccions obsoletes a primera línia de mar, que "més enllà d'enrocaments, s'haurien de vincular a un pla de desconstrucció de la costa pel repte del canvi climàtic".