Foscor i incertesa a les galeries de la plaça Major de Palma
Cort no ha concretat què fer-hi a partir de setembre, quan s’acabin les concessions de la majoria de locals
PalmaJust davant l’únic supermercat que sobreviu dins les tèrboles galeries de la plaça Major, Bryan Sánchez ha obert aquest mes de desembre una perruqueria. Un fet insòlit, atesa la situació en què es troben la majoria de negocis d’aquest racó de Ciutat, ocult però no per això inexistent. Barreres abaixades, cartells de ‘Tancat’, passadissos sense il·luminar... tot el que es respira a les entranyes d’aquesta plaça és descuit, oblit però, sobretot, molta incertesa. I és que el 14 de setembre d’enguany s’acaben les concessions de la majoria de negocis, les quals passaran a ser gestionades per l’empresa municipal SMAP, juntament amb l’aparcament soterrat de la mateixa plaça. De moment, Cort no ha concretat quin ús es donarà a aquests establiments i els nervis dels qui tenen concessions afloren a mesura que s’acosta la data.
Convençut que la ubicació d’una perruqueria just davant un supermercat respon a una estratègia de màrqueting estudiada i previsiblement efectiva, Bryan es mostra molt il·lusionat i assegura que no es veu afectat per l’incert paradigma d’aquestes galeries. “Quan vaig entrar en aquest local, sabia perfectament quina era la situació, però tenc molta fe i sé que aquest és un bon emplaçament”, declara.
Ell és un dels pocs propietaris, ja que la majoria de negocis, aproximadament un 75%, estan en règim de concessió. Molts dels que regenten aquests establiments s’han beneficiat durant anys dels privilegis d’aquestes concessions, atès que només han hagut d’assumir les despeses corrents com l’aigua i la llum, a més de les pròpies de la comunitat.
Segons Andreu Isern, president de l’Associació de Comerciants de les galeries de la plaça Major, han mantingut diverses reunions amb José Hila, Antoni Noguera, Iago Negueruela i el regidor de Mobilitat, Joan Ferrer, però encara no han tret l’entrellat de l’avenir dels seus comerços. “Els vàrem dir que les concessions se’ns acabaven el 2019 i els vàrem proposar fer un projecte, però encara no ens han plantejat res en ferm”, declara Isern.
Tot i això, l’Ajuntament de Palma assegura que està fent feina amb la iniciativa, que preveu també millorar l’accessibilitat a la plaça Major i el condicionament de les escales de la Costa del teatre Principal.
De fet, a la retuda de comptes que va dur-se a terme aquest dimecres al teatre Mar i Terra de Santa Catalina, el batle, Antoni Noguera, va respondre una de les preguntes dels assistents que es referia al futur d’aquestes galeries. Noguera va assegurar que aquest espai pot ser una oportunitat per dinamitzar el centre de Palma. Tanmateix, el batle va desmarcar-se de les crítiques per la degradació d’aquestes galeries. “Nosaltres serem responsables d’aquest espai a partir de setembre, però no abans”, va declarar. I és que fins ara el manteniment, la llum, l’estat dels banys i tot el que fa referència als espais públics d’aquestes galeries era a càrrec dels propietaris i dels qui disposaven de les concessions, que han preferit no invertir-hi doblers sense saber què passaria en aquest indret a partir del mes de setembre.
Eulàlia Roig és una altra de les llogateres de les galeries de la plaça Major. Fa vint-i-set anys que és la responsable de la botiga d’articles de viatge Leri. “Estic molt preocupada, perquè amb l’edat que tenc ja no em veig capacitada per cercar un altre lloc on muntar el negoci. A més, allà fora tot és molt car”, afirma. Eulàlia explica que els propietaris li han anat rebaixant el lloguer a mesura que les galeries s’anaven deteriorant i que ara paga tres-cents euros al mes.
Com ella, molts dels que disposen de concessió voldrien que l’Ajuntament de Palma els la renovàs, però no és segur que el Consistori vulgui destinar aquestes galeries a un ús purament comercial.
En la mateixa situació es troben els treballadors de l’assessoria legal R&B. Sandra Portugués, una de les treballadores, encara recorda quan era adolescent i venia a comprar texans de marca en aquestes galeries. Ella està convençuda que es podrien tornar a revitalitzar amb la implicació de l’Ajuntament i de tots els comerciants. “La gent se’n va a comprar als centres comercials de la perifèria. Allò que hauria de fer l’Ajuntament és ajudar els petits comerciants per dinamitzar el centre de la ciutat”, assegura Sandra.
Les associacions de comerciants, com Pimeco i Afedeco, coincideixen amb aquest posicionament. El president d’Afedeco, Toni Gayà, critica el secretisme i la manca de transparència per part del Consistori palmesà. Així mateix, considera que, sigui quina sigui la proposta, ha d’estar consensuada amb els comerciants. També Toni Fuster, de Pimeco, considera que l’Ajuntament “s’ha dedicat a amollar globus sonda dient que això serà un espai cultural, però no han explicat com combinaran la part privada amb els espais municipals”, es lamenta.
Tot apunta que fins setembre la foscor continuarà regnant a les galeries de l’epicentre de Palma.
Les propostes de l’Ajuntament de Palma
Cort encara no ha presentat un projecte per al futur de les galeries de la plaça Major, una vegada caduquin les concessions, el 14 de setembre d’aquest mateix any. De fet, a partir d’aquesta data el Consistori recupera també la gestió de l’aparcament subterrani per part de l’SMAP (la Societat Municipal d’Aparcaments i Projectes).
Segons va explicar el batle, Antoni Noguera, la idea és tenir enllestida una proposta concreta durant el primer trimestre d’enguany. En aquest sentit, Noguera ja va avançar la seva voluntat de destinar les galeries a un ús cultural o bé a projectes per a joves emprenedors.
Una altra proposta que s’han plantejat des de batlia ha estat la d’obrir-hi oficines municipals per a denúncies dels ciutadans o altres qüestions similars.