Societat21/10/2021

Frau al món del vi: intervenen un celler que havia falsificat 50 milions d'ampolles

Priorat, Montsant i Terra Alta són les DO afectades per l'activitat delictiva de l'empresa del Baix Camp

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra van intervenir entre el 8 i l'11 d'octubre 750.000 ampolles de vi d'una empresa de les Borges del Camp, al Baix Camp, que estava sent investigada des del juliol per comercialització fraudulenta, distribució sense control i falsificació de distintius de garantia. La policia catalana calcula que des de l’any 2017 es podrien haver comercialitzat entre 8 i 10 milions d’ampolles d’aquests vins cada any, és a dir, prop de 50 milions d'ampolles falsificades. El jutjat d'instrucció número 3 de Reus va ordenar els escorcolls a les oficines i instal·lacions de l'empresa, en el marc d'una investigació per presumptes delictes contra la propietat industrial, frau als consumidors, publicitat enganyosa i falsedat documental.

La denúncia la van posar els consells reguladors de la DO Qualificada Priorat, DO Montsant i DO Terra Alta, que van detectar que els distintius que portaven algunes ampolles no coincidien amb els originals i, després d'analitzar alguns vins, van poder comprovar que els paràmetres del vi no coincidien amb els que hauria de tenir. Un cop realitzada l'operació, l'autoritat judicial va decretar la suspensió de la distribució i venda d'aquests vins en quatre cadenes de supermercats.

Cargando
No hay anuncios

Segons el cap de la Unitat Central de Consum dels Mossos, Xavier Tarrés, es tracta d'una operació que no només afecta una societat sinó un gran volum de negoci i en la qual hi ha un gran "entramat" empresarial, malgrat que la denúncia de les tres DO va ser contra l'empresa Reserva de la Tierra. De moment hi ha 7 persones investigades per part de la policia catalana, tot i que encara no s'han practicat detencions. El valor econòmic del presumpte frau encara no s'ha pogut determinar.

Com funcionava

L’empresa comercialitzava de manera legal vins de les tres denominacions d’origen. Ho feia amb marques pròpies com Clos Roja, Vinya Carles, Gráfico Selección 2018 i 2019 o Vespral Reserva. En el cas dels vins del Priorat i del Montsant els adquiria ja embotellats a cellers d’aquestes denominacions i el frau consistia en copiar les numeracions d'aquests vins comercialitzats de manera legal per crear noves ampolles, amb vins "provinents de tot Espanya", que no complien els paràmetres de les DO. En el cas dels vins de la DO de la Terra Alta, els embotellava a les seves instal·lacions. Tarrés ha posat un exemple de l'activitat duta a terme per aquest entramat vinícola. L'any 2019 es van vendre 5.000 ampolles d'un vi del Priorat de manera legal. Aquest 2021 es pretenia copiar les numeracions d'aquelles 5.000 ampolles per fer-ne 150.000 més, repetint les mateixes numeracions. En l'actuació es van intervenir 23 bobines i 3,2 milions de distintius falsos.

Cargando
No hay anuncios

La policia autonòmica també va intervenir diversos palets de vins als quals s'havia modificat de manera fraudulenta els distintius de garantia, com Heredad Centum 2019, Carles Heredad i Vespral Gran Reserva 2015. La immobilització dels vins es va fer per aturar el frau als consumidors i els perjudicis a les diferents DO afectades, però en cap cas perquè es consideri que els vins investigats representin algun tipus de risc per a la salut dels consumidors. L'empresa distribuïa aquests vins a tot Europa, els Estats Units i la Xina. La DO més afectada és la Terra Alta, després la Priorat i finalment la Montsant, totes tres amb un gran volum d'impacte.

Reserva de la Tierra ha emès un comunicat en el qual manifesta que ha col·laborat i col·laborarà amb la investigació per "demostrar la qualitat i traçabilitat dels seus productes". La companyia diu que s'ha trobat en una situació "d'indefensió" i que es planteja emprendre accions legals per l'impacte reputacional que ha tingut sobre la seva marca aquesta operació policial.