L'STEI assegura que l'extrema dreta "pretén aniquilar el català"
Sindicats de les Balears, Catalunya i Pais Valencià asseguren que a tots aquests territoris hi ha una "ofensiva" contra els models en la llengua pròpia
Palma"L'escola en català no es toca". Aquest és el missatge que han transmès conjuntament l'STEI, L'STEPV del País Valencià i l'USTEC-STEs de Catalunya aquest dimarts en una roda de premsa conjunta, en la qual han anunciat que prendran "totes les mesures necessàries" per protegir els models lingüístics de cadascun dels territoris. Miquel Gelabert, de l'STEI ha anunciat que "més de 50 centres s'han adherit ja a la campanya de 'La llengua no es toca", una xifra que no atura de créixer dia rere dia. La comunitat educativa, ha dit, continua activa i fa feina en l'àmbit de la sensibilització perquè s'entengui per què no s'ha de tocar el model lingüístic". Darrere dels atacs a la llengua, opina Gelabert, hi ha l'extrema dreta. "Pretenen l'aniquilació i la substitució lingüística, perquè el 99% de les seves iniciatives parlamentàries són sobre la llengua". "S'està creant un problema dins les escoles que no hi era". Amb l'objectiu de fer feina conjunta, els tres sindicats plategen fer actes, xerrades i mobilitzacions conjuntes, que s'aniran fixant amb el pas del temps. "Volem plantejar la nostra unitat per la llengua"
El Govern ha defensat en tot moment que el pla lingüístic respectarà la normativa vigent, com la Llei de normalització lingüística. Però Gelabert ha estat contundent en relació amb l'aplicació efectiva d'aquesta llei. "Se la posen molt a la boca, però el consens més gran que hi ha hagut ha estat el de ficar-la dins un calaix, perquè a la resta d'àmbits, més enllà de l'educatiu, no s'ha posat damunt la taula". "Tots saben que a la majoria d'àmbits predomina el castellà", ha afegit. La realitat, però, ha explicat Gelabert, és que la majoria de docents tenen clar que la llengua no és un problema, i es fa feina als centres per donar a conèixer a les famílies la feina feta i la "necessitat de mantenir la normalització lingüística a les escoles"
En relació amb les tres peticions de pares de l'IES Calvià per implantar un mínim del 25% de les classes en castellà a l'IES Calvià, Gelabert ha assegurat que "aniran a més" i també "vinculades al pin parental". Per tot això, ha anunciat que l'STEI s'ha posat a disposició dels centres, i estan fent un recull de dades per "defensar els projectes lingüístics i dels centres". Ell mateix ha assegurat que darrere aquestes denúncies hi ha Vox i grupuscles espanyolistes com Plis. Per a ell, "els de Vox són persones dolentes".
"Contra qualsevol model que no sigui en castellà"
La situació al País Valencià per a l'escola en català i per al conjunt de la llengua també es complica. El representant de l'STEP, Marc Candela, ha assegurat que el nou govern "persegueix qualsevol model que no sigui en castellà". En aquest sentit, també s'han eliminat les revistes en català, entre altres mesures. S'ha anunciat que es derogarà el sistema de plurilingüisme del Govern del Botànic, que fixava un 25% en castellà, un 25% en català i, a partir d'aquí, com a màxim un 60% en una de les dues llengües, i la resta en l'altra llengua i en anglès. Ara el govern del PP i Vox vol implantar un programa únic a cada centre en què les famílies triïn quina és la llengua vehicular. El model que defensa el sindicat valencià és semblant al Decret de mínims, però amb l'ideal d'aconseguir un model d'immersió com el de Catalunya.
Malgrat que Catalunya és el territori dels tres que té el Govern més partidari de escola en català, la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha assegurat que la sentència del TSJC per implementar un 25% de castellà als centres no ha trobat una resposta per part de la Generalitat. "Sembla que la sentència és ineludible i el que fa el Govern és fer lleis per implantar el castellà com a llengua curricular, una situació que també acaba interferint en la vehicularitat d'aquesta llengua", explica. "El Govern intenta fugir per la porta de darrere i mostra deixadesa a l'hora d'implementar l'educació en català", ha dit Segura. Ara bé, ha defensat amb fermesa el sistema d'immersió lingüística vigent a Catalunya. "És un bon model, perquè els nostres alumnes tenen un millor nivell, en general, que la mitjana de l'Estat". Aquest model, però, perilla, perquè arran de les denúncies d'entitats al Parlament Europeu per dir que "es persegueixi els alumnes castellanoparlants" es farà una comissió de peticions per abordar aquests presumptes casos.