Agricultura
Societat 06/06/2024

Fruita Bona qüestiona Agricultura pel pla escolar: "La nectarina murciana, també la considerau km 0 a Mallorca?"

L'empresa va perdre la concessió davant una societat valenciana que s'havia compromès a entregar melicotó local

3 min
Les nectarines murcianes que han rebut els centres educatius mallorquins en les darreres setmanes.

PalmaLa concessió del programa de fruites i verdures escolars a l'empresa valenciana Frutas y Verduras Massanassa continua aixecant polseguera. Fruita Bona, la societat mallorquina que va perdre la licitació, critica la gestió feta per part de la Conselleria d'Agricultura i vigila el presumpte incompliment de les condicions per part de Massanassa. El gerent de Fruita Bona, Toni Perelló, denuncia que la setmana passada es va entregar a les escoles nectarina procedent de Múrcia. A les dades de la licitació no consta que l'empresa es comprometés a entregar aquesta fruita, sinó melicotó km 0. Davant aquest fet, Perelló es dirigeix a la Conselleria: "Es va dir que si una empresa valenciana entrega a Mallorca producte que és km 0 a València, va bé. Però si entrega nectarina murciana, també la considerau km 0 a Mallorca?".

Cal tenir present, recorda Perelló, que el compromís d'entregar fruita km 0, concretament, clementina, melicotó i taronja, és el que va permetre a Massanassa aconseguir 40 punts que varen ser determinants a l'hora de definir el guanyador de la licitació. "Ens varen superar només per 1,9 punts", denuncia. A partir d'aquí, segons han advertit diversos centres, han rebut taronges valencianes i peres belgues, algunes de les quals en mal estat o excessivament refrigerades, un fet que n'ha impedit el consum immediat. De fet, dos centres educatius han rebutjat el producte per considerar-lo inadequat.

Per dignitat

Toni Perelló carrega contra la gestió feta per l'equip d'Agricultura: "Malgrat que Fruita Bona és una empresa insignificant dins el sector, tenim la nostra dignitat. No basta sortir a la foto d'una manifestació reclamant la defensa del producte local, i després acollir-se a la nova definició de km 0 que diu que si les taronges són de València i l'empresa també, i la duen a Mallorca, aquí també són producte local".

La pèrdua de la concessió ha tingut una conseqüència immediata. Fruita Bona cessarà la seva activitat l'any que ve i així ho ha fet constar ja davant la Conselleria. Queda pendent que se li comuniqui el dia exacte en què pot aturar l'activitat. "No vivim del programa escolar, però perdre'l ho ha precipitat tot. Més de 120.000 quilos de taronges i 20.000 de clementines previstos per als centres s'han malbaratat i han acabat en terra perquè no els hem pogut recollir", explica Toni Perelló. "La manca de suport al producte local i a les empreses d'aquí per part de la Conselleria, entre d'altres, han precipitat el tancament definitiu de l'empresa", exposa el gerent.

Només un 8% de la facturació

En seu parlamentària, Simonet va dir que Fruita Bona no va presentar cap recurs contra el resultat de la concessió a l'empresa valenciana, una afirmació que rebutja Perelló. El motiu pel qual es va decidir no fer-ho va ser perquè "el director general d'Agricultura va transmetre a la gerència de les cooperatives agroalimentàries que Massanassa havia renunciat", explica. A banda, continua, el procés fins que s'hagués resolt el recurs hagués impedit que es pogués executar l'entrega de fruites. Els principals damnificats haurien estat els centres educatius, que no n'haguessin rebut.

Ara bé, el comentari del conseller Simonet que més va molestar Fruita Bona fou el que feia referència al finançament de l'empresa: "Em sap greu que hi hagi empreses que hagin de dependre únicament i exclusivament dels concursos que treu el Govern per a la seva continuïtat. Hi hauria d'haver un nivell de competitivitat que anàs molt més enllà", va dir. Davant aquest fet, Perelló apunta que la licitació perduda "només suposava entre el 8% i el 9% de la facturació de l'empresa". "Si depenguéssim dels concursos públics, fa anys que hauríem tancat", sentència. Així, recorda que Fruita Bona repartia als centres suc de taronja, pel qual es necessitaven tres quilos de fruita per litre. Aquest darrer es pagava a 1,95 euros. En canvi, per un quilo de taronges s'abonaven 1,85 euros. "Perquè després digui que depeníem dels concursos públics per sobreviure", ironitza Perelló.

stats