Els funcionaris interins passaran a ser indefinits si la vacant dura més de tres anys
El Tribunal Suprem rectifica i considera ara il·legal la renovació de contractes temporals
Primera victòria dels interins que treballen a l'administració pública. El Tribunal Suprem ha acordat que un funcionari interí es converteixi en indefinit no fix si la seva vacant dura més de tres anys. Amb aquesta decisió el Suprem rectifica la seva pròpia doctrina en relació a la duració del contracte d'interinitat després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) declarés contrària al dret europeu la normativa espanyola que permet renovar contractes temporals al sector públic a l'espera de processos selectius per als quals no existeix un termini concret fixat.
La decisió de la sala quarta del Tribunal Suprem ha sigut per unanimitat i concreta que, amb caràcter general, una duració superior a tres anys del contracte d'interinitat ha de considerar-se "injustificadament llarga", fet que comportarà que el treballador interí passi a ostentar la condició "d'indefinit no fix".
En una sentència, que s'ha conegut aquest dilluns tot i que encara no s'ha facilitat l'escrit, l'alt tribunal també deixa clar que el còmput de tal termini no es pot veure interromput per les normes pressupostàries sobre paralització d'ofertes públiques d'ocupació, ja que assegura que la cobertura de vacants cobertes per treballadors interins no implica un increment pressupostari.
Cal recordar que el govern espanyol està treballant en un decret per minimitzar la temporalitat a les administracions públiques. L'executiu no permetrà més d'un 8% de contractes temporals en un termini màxim de tres anys. Segons la Plataforma d'Interins/es de Catalunya (PIC), a les administracions catalanes (no només a la Generalitat) hi ha actualment 95.000 interins. Per reduir fins al 8% la temporalitat, les administracions catalanes haurien d'eliminar 71.250 places d'interins.